среда, 21. фебруар 2024.

Prednosti i mane malih stanova

mali stan
Mali stan. Izvor slike Max Rahubovskiy preko Pixelsa


Stanovi mogu da budu raznih veličina - garsonjere, jednosobni, dvosobni stanovi, dvoiposobni, trosobni i tako dalje.

Postoji niz prednosti i mana vezanih uz male stanove. Da pomenemo one najvažnije:


Prednosti


Cena


Manji stanovi su jeftiniji u odnosu na veće stanove ili kuće. Zbog toga su i pristupačniji, kako za kupovinu tako i za najam. Obično ih kupuju mladi bračni parovi koji mogu da podignu stambeni kredit.


Lakše i jeftinije održavanje


Manji stanovi obično imaju niže troškove održavanja, jer je manje prostora za održavanje i manji su troškovi za grejanje, hlađenje, infostan i ostale usluge.

Manji stanovi zahtijevaju manje vremena i truda za čišćenje i održavanje, što je pogodno za ljude koji nemaju previše slobodnog vremena ili preferiraju jednostavniji životni stil. U manjim stanovima i kvarovi su ređi, što znači da je i potreba za popravkama manja.


Lokacija


Po nekom pravilu, investitori više grade manje stanove i garsonjere u centralnim delovima gradova, blizu poslovnim objektima, što im daje veću dostupnost i praktičnost.


Nedostaci


Ogračenje prostora


Mali stanovi nisu za ljude koji vole mnogo (nepotrebnih) stvari. Zbog manjka prostora on mora racionalno da se koristi. To može biti posebno problematično za porodice sa više članova ili za ljude koji rade od kuće. U malom stanu je veoma teško organizovati rođendan, slavu ili proslavu.


Osećaj skučenosti


Život u malom stanu može da uzrokuje nervozu, ankcioznost i neprijatan osećaj skučenosti. Organizovati igru i zabavu za decu je teško, postoji nedostak privatnosti, posebno ako se prostor deli s drugima.


Ograničene mogućnosti uređenja


Manji stanovi zbog ograničenog prostora imaju veoma malo mogućnosti za uređenje i dizajniranje. Nameštaj mora da bude mali i višefunkionalan, veliki kreveti i ormari ne dolaze u obzir, kao i masivne i stilske fotelje, stolice i stolovi. Nedostatak prostora za skladištenje može da rezultira neredom i teškoćama u organizaciji stvari.


Nedostatak fleksibilnosti


Mali stanovi su daleko manje fleksibilni u smislu prilagođavanja prostora potrebama stanara, kao što je proširenje prostora ili dodavanje soba. Terasa, na primer, se često mora pregraditi kako bi se dobila još jedna prostorija.


Završne reči


Kada se razmišlja od kupovini novog stana veoma je važno uzeti u obzir sve prednosti i nedostatke malih stanova. Odluka mora da se prilagodi potebama, životnom stilu, željama i  najvažnije, svom budžetu.


Нема коментара:

Постави коментар