недеља, 17. јануар 2021.

Prodaja kuća u Novom Sadu


Kuće  su iznenada postale atraktivne u poslednje vreme u Novom Sadu i okolini, malo zbog pandemije korone, malo zbog njihove atraktivnosti.

Pre su se u Novom Sadu prodavali kuće i kupovali stanovi, dok je ovih dana situacija potpuno obrnuta. Kupci nekretnine su promenili način razmišljanja i sada se ne razmišlja toliko o poslu koliko o tome da treba sačuvati porodicu.

Do sada stanovi su bili atraktivnija nekretnina od kuća, nekako je u stanovima jednostavnije i kompaktnije živeti. Zato su se i više tražili, ali  došla je promena. 

Već se znalo  da kuće nude znatno veću slobodu i udobnost. A sada i veću bezbednost.

Za vreme pandemije dosta ljudi je počelo da radi od kuće, a kuća svakako ima veći prostor koji može da se pretvori u radni. Može se raditi čak i iz dvorišta, naravno kada vreme to dozvoljava. 

U dvorištu se deca mogu igrati. Ukoliko se opet desi policijski čas, lakše je i humanije (i bolje za mentalno zdravlje) izaći u dvorište svoje kuće nego biti celo vreme između 4 zida u stanu ili eventualno na terasi. 

Dvorište se može urediti uskusno odabranim biljkama, voćkama, cvećem, baštenskom rasvetom i popločati prirodnim kamenom. 


Nije idealno


Treba znati da su troškovi života u kući veći nego troškovi života u stanu, ali na to vlasnik kuće može da utiče, na primer investicijama u energetsku efikasnost.

Skuplje je i održavanje kuće. Oko kuće se mora stalno raditi, stalno popravljati, stalno nešto se kvari ili curi. Ko nije spreman na to, biće mu teško živeti i održavati svoju kuću. Posebno je to teško za starije ljude. 



Povećana ponuda kuća u Novom Sadu i okolini


Sa povećanom potražnjom, došlo je i do povećanja ponude. 

Prodavci kuća su "osetili momenat" i postali su znatno aktivniji i sami nude na prodaju svoje kuće, što se ranije retko dešavalo.

Naravno, cene su porasle, i to znatno. 

Cena kuće ne može da se poredi sa cenom stana, sam plac na kome se kuća nalazi je „zlata vredan“. Posebno u Novom Sadu i okolini. 
Cene kuća koje se prodaju u urbanijim delovima Novog Sada su  visoke, u zavisnosti od njenog izgleda, kvaliteta gradnje, opremljenosti, tipa grejanja (centralno, podno grejanje, gas ili struja, itd...). I naravno od lokacije

 
Pojedini vlasnici kuća često znaju i preceniti vrednost svoje kuće,  smatrajući da je kuća koju prodaju kvalitetnija i atraktivnija od drugih. 

Ali ne treba preterivati zato što preskup kvadrat neće nikada naći put do svog kupca. 

Jedan primer čisto da imate utisak o kojem se redu veličina radi:
U širem centru Novog Sada može se kupiti kuća od 130 kvadrata sa placem od oko 600 kvadrata za istu sumu kao stan od 70-tak kvadrata na Bulevaru.


Kupovina kuća zimi


Potencijalni kupci kuća u Novom Sadu tokom zimskih dana, najčešće traže kuće u koje se odmah mogu useliti. 
Najčešće se radi o porodničnim ljudima sa više dece. 

Ređe se zimi pojavljuju kupci koji žele kupiti kuću koju planiraju renovirati, a oni koji kuću planiraju renovirati, stambeno su obezbeđeni i renoviranje kuće planiraju započeti tokom prvih prolećnih dana.

Grejanje je značajan faktor pri kupovini, zima je šansa i da se proveri kako ono radi, da li vredi te pare koje se traže za njega. 

Usko povezano sa grejanjem je i kvalitet izolacije. Kupci znaju značenje izolacije i to da ako kuća nema izolaciju, moraće oni sam da investiraju. 

Energetske pasoše za sada poseduju samo zgrade, ali je izvesno da će ga vremenom morati posedovati i kuće. 
 

I na kraju...


Kuće se traže u svakom godišnjem dobu, ne samo zimi. Ranije se zimi manje kupovalo, ali to se vidimo promenilo. Agencije za nekretnine su aktivne preko cele godine, pa i zimi, što nije uvek bilo tako. 

Ukoliko hoćete da kupite kuću, da li zbog pandemoje ili ne, ne čekajte proleće, obratite se agentima za nekretnine još sutra. 

3 коментара:

  1. Ranije je zimi na tržištu nekretnina bilo mnogo manje dešavanja, ali korona je učinila svoje, sad mnogi žele "soju kućicu-svoju slobodicu". A s obzirom na cene, i ne čudi me.

    ОдговориИзбриши
  2. Ja bih volela neku vikendicu na Fruskoj Gori :)

    ОдговориИзбриши
  3. Kada imaš kuću, obino imaš i dvorište okolo i mogućnost da napraviš bazen
    Bazen nije samo za leto, može se koristiti i zimi ako ga pokriješ prekrivačem i ako ga greješ. Nije da ne košta ai vredi svaku paru.

    ОдговориИзбриши