четвртак, 26. јул 2018.

Placevi u Novom Sadu i okolini, nalaze se na građevinskom zemljištu na kome je zakonom dozvoljena gradnja. Ponuda placeva za individualnu gradnju u Novom Sadu, bolja je na rubnim delovima grada, a slabija u delovima grada, koji gravitiraju ka centru.

Plac Novi Sad
Građevinski placevi se dele na sledeće podgrupe:
 • placevi za gradnju individualnih objekata
 • placevi za gradnju više stambenih objekata
 • placevi za gradnju poslovnih objekata


Ponuda placeva u Novom Sadu za individualnu gradnju


Mišljenje agenata koji se bave prodajom nekretnina je da ponuda placeva u Novom Sadu za gradnju individualnih objekata nije najbolja. Novi Sad je izuzetno deficitaran sa dobrom lokacijom sa placevima tog tipa. Poznato je da su placevi u našem gradu izuzetno skupi, upravo zbog toga što je potražnja znatno veća od ponude.
Trenutno govorimo samo o placevima koji se nalaze samo na teritoriji grada, a ne u prigradskim naseljima.
Pod placevima za gradnju individualnih objekata, smatraju se i placevi na kojima se nalaze takozvane ruševne kuće u kojima se ne može živeti. Ovi placevi na kojima je potrebno potpuno srušiti staru kuću, može se ponovo izgraditi novi individualni stambeni objekat ili više stambenih objekata.

Plac na prodaju Novi Sad


Najčešće lokacije slobodnih placeva


Placevi za individualnu gradnju, najčešće su smešteni na rubnim delovima Novog Sada. Evo koja su to naselja, gde još ima slobodnih placeva u prodaji:
 • Adice
 • Klisa
 • Veternik

U ovim rubnim delovima grada, još se mogu pronaći slobodni (goli) placevi sa urađenom infrastrukturom (voda, kanalizacija, struja, grejanje, gas...). Ostali slobodni placevi se pojedinačno mogu pronaći u urbanim delovima grada i to su najčešće placevi sa kućama za rušenje. Mada se na urbanim lokacijama prodaju i kuće u kojima se može živeti, ali vlasnici često odlučuju da kuću prodaju, jer za nju mogu dobiti ozbiljnu sumu novca. Mada najčešće vrednost koja im se isplati kroz izgrađene nekretnine na nekoj drugoj lokaciji, a ređe na istoj lokaciji, ali tek kada se planirani objekat izgradi.
Na Telepu se sada već teško mogu pronaći slobodni placevi za gradnju individualnih građevinskih objekata. Ali je zato ovaj deo grada u Novom Sadu, sve više interesantan investitorima. U urbanim delovima grada nema više slobodnih placeva za izgradnju više stambenih objekata. Na Telepu se sve više grade urbane vile sa četiri stana, takozvani P+1 i to nisu porodične kuće.

Placevi Telep


Ponuda placeva u blizini Novog Sada


Pod prvim prstenom oko Novog Sada, gde isto u ponudi ima građevinskih placeva na prodaju, smatraju se sledeće lokacije: Petrovaradin, Sremska Kamenica, Rumenka pa čak i Veternik. Jedino moramo napomenuti da placevi na ovim lokacijama, imaju izuzetno visoku cenu. To su nešto udaljenija naselja, ali koja se opet direktno naslanjaju na Novi Sad i zbog toga se ti placevi i nude po većim cenama. Jeftiniji placevi se mogu pronaći tek u drugom prstenu oko Novog Sada. To su naselja koja se opet naslanjaju na taj prvi prsten naselja oko Novog Sada, ali su ipak udaljenija od samog grada.
Pod drugim prstenom, smatraju se naselja uz put od Sremske Kamenice ka Beočinu i to su: Ledinci, Novi Ledinci, Rakovac, naselje Salaksije. Možemo ovde spomenuti možda i mesto Beočin, dok se Čerević već smatra ipak jako udaljenim u ovoj varijanti o kojoj pišemo. Sremski Karlovci isto mogu biti interesantni za kupovinu građevinskih placeva, jedino što je cena istih, nešto jača od cena placeva u mestima u pravcu Beočina. Mada je cena građevinskih placeva u Sremskim Karlovcima ipak znatno niža od cena placeva u Petrovaradinu. U drugi prsten mesta oko Novog Sada, gde se mogu kupiti placevi po povoljnijim cenama i tu možemo spomenuti Futog, Begeč pa i Kisač.
Placevi po povoljnijim cenama u blizini Novog Sada, mogu se kupiti u: Ledincima, Novim Ledincima, Rakovcu, naselju Salaksije, Futogu, Begeču i Kisaču!


Koja veličina placa se smatra građevinskim


Veličina placa u kvadratima, koji se smatraju građevinskim i na kojima je dozvoljena gradnja, zavisi od odluka javnog preduzeća za urbanizam. Ovo preduzeće donosi detaljan urbanistički plan za određene delove grada i na taj način se definiše, šta je dozvoljeno za neki blok ili određenu ulicu. Propisanim urbanističkim planom se tako donosi rešenje, koji je dozvoljeni minimum veličine placa u kvadratima, a koji može da egzistira kao građevinski plac za izgradnju individualnih objekata. Ovim rešenjem se odobrava, zavisno od lokacije i veličina placa, koja u pojedinim slučajevima može biti i 300 kvadrata, ali i način na koji će se budući objekat snabdevati strujom, grejanjem, gasom, vodom, kako će se odvoditi otpadne vode.


Zahtevi klijenata pre odluke o kupovini placa


Potencijalni kupci se najviše raspituju za placeve u Novom Sadu na kojima se odmah može početi sa izgradnjom individualnog stambenog objekta. To podrazumeva dobro rešenu i postavljenu kompletnu infrastrukturu, što znači da je kroz ulicu prošla struja, voda, kanalizacija, grejanje, gas ako je moguće i to je ono što kupci obavezno zahtevaju, pre nego što donesu odluku o kupovini građevinskog placa. Jer ako je infrastruktura spremna za korišćenje, to znači da kupci svoj objekat odmah nakon završetka izgradnje kuće, odmah mogu povezati sa instalacijama i staviti u funkciju.
Spremna infrastruktura eliminiše sve ono što stanarima stambenog objekta može stvarati problem, poput pojedinih slučajeva dovođenja potrebnih instalacija sa udaljenosti od više stotina metara, što naravno poskupljuje kompletnu izgradnju. U slučaju da infrastruktura trenutno nije spremna, sve opet zavisi od detaljnog i generalnog urbanističkog plana.


Najčešća veličina placeva na rubu Novog Sada


Kako smo rekli građevinski placevi za individualnu gradnju, najčešće su dostupni na Adicama, Klisi i Veterniku. Nekada su to bile bukvalno njive i kako se grad nije imao više gde širiti, ovi delovi grada su to jedino omogućavali. Vlasnici su onda parcelisali poljoprivredna zemljišta i promenili dotadašnju namenu poljoprivrednog zemljišta u građevinske placeve za individualnu gradnju. Najčešća veličina ovih građevinskih placeva je oko 500 metara kvadratnih. Placevi od 500 kvadrata su neki nepisani standard, a ako potencijalni kupac želi plac veće kvadrature, onda se odlučuje na kupovinu dva ili više placeva.


Raspon cena placeva u Novom Sadu


Na lokacijama poput Adica, Klise i Veternika, gde se može kupiti takozvani goli plac bez ikakvog objekta, iznos koji kupac treba izdvojiti za plac veličine 500 kvadrata je od 15.000 do 20.000 eura, mada ponekad u pojedinačnim slučajevima, ove cene mogu biti i veće.
Uvek je naravno pitanje lokacije i sa koliko novca raspolažete, jer ako je ta suma manja onda svakako treba razmisliti da li da kupite plac od 15.000 do 20.000 eura uz sve kasnije dodatne troškove komunalija i troškove zidanja ili kupiti kuću u blizini Novog Sada To je recimo mesto Rakovac, koje je udaljeno od Novog Sada oko 15 kilometara,a gde možete kupiti kuću i za 20.000 eura u koju se vaša porodica odmah može useliti.
Međutim već na Telepu, teško da se može pronaći plac za gradnju ispod 100.000 eura. Na Telepu se zna da se to prodaju uglavnom već sagrađene kuće, a mogu se pronaći i ruševne kuće, ali tek nešto malo ispod cene od 100.000 eura. Na cenu placeva, pre svega utiču same lokacije na kojima se placevi prodaju. Kao luksuzne lokacije na kojima se prodaju građevinski placevi, možemo pre svega smatrati lokaciju oko Jodne banje i okolinu ulice Cara Dušana. Možemo slobodno reći da su ove dve lokacije, ujedno i najluksuznije lokacije na kojima se mogu pronaći građevinski placevi u Novom Sadu. Na ovim lokacijama se uglavnom prodaju placevi sa starim ili eventualno ruševnim kućama i ovaj tip placeva, teško da možete pronaći ispod sume od 200.000 eura.
Skuplje placeve poput onih na Telepu, kod Jodne Banje i u okolini Cara Dušana, kupuju imućniji ljudi. Jer ako za jedan građevinski plac izdvoje oko 100.000 eura za izgradnju individualnog stambenog objekta im treba barem još 100.000 pa i 200.000 eura. Placeve za koje je potrebno izdvojiti ozbiljne sume novca, poput onih na Telepu, kod Jodne Banje i u okolini Cara Dušana, kupuju imućniji ljudi.

Jodna Banja


Proverite ispravnost dokumentacije placa koji planirate prodati ili kupiti


Često se dešava da prodavci placeva, donesu agentima u agenciju nepotpunu dokumentaciju, pre svega to ne urade namerno, nego iz neznanja i nedovoljne informisanosti o tome, koji su dokumenti potrebni da bi se mogao formirati kupoprodajni ugovor. Licencirani agenti agencija za prometovanje nekretninama, prvo proveravaju dokumentaciju koju donesu prodavci. Nakon provere i u saradnji sa advokatom sa kojim agencija sarađuje, prodavca obaveste o tome da li ima nekih nepravilnosti i informišu ga, koje dokumente još mora da pribavi. Kada se pripremi sva potrebna dokumentacija i sve se dovede do faze da se nekretnina u uvom slučaju plac može prometovati, tek tada se može preći na fazu prodaje placa.
Kupci pre odluke o kupovini građevinskog placa za izgradnju individualnog objekta, prvo trebaju obavezno proveriti da li je izvršeno konvertovanje vlasništva. Građevinsko zemljište je do sada bilo u društvenoj svojini i to je bilo gradsko građevinsko zemljište. U novije vreme društvene svojine više nema i to je sada sve javna svojina. Postoji mogućnost da vlasnici kuća čiji su objekti na javnoj površini, svoju svojinu (sva zemlja koja se nalazi ispod kuće i u dvorištu), konvertuju u privatno vlasništvo.


Visina poreza na promet apsolutnih prava


Porez na promet apsolutnih prava je 2,5 posto na sve tipove nekretnina, a to znači i za placeve.


Prednost kupovine placeva sa ruševnom kućom


Kada se kupi takozvani go plac, prva investicija za onog ko pristupa gradnji nove kuće je iznos, koji treba gradu platiti za komunalno opremanje.
Velika je prednost, ako se odlučite za kupovinu placa na kojoj je ruševna kuća, jer u startu nemate obavezu dovođenja infrastrukture do placa za onu kvadraturu, koju imate upisanu katastru i onda nemate obavezu plaćanja te usluge za komunalno opremanje. Primer: ako je stari objekat upisan da ima 100 kvadrata, a vi gradite novi od 200 kvadrata na prvih sto kvadrata ste oslobođeni plaćanja komunalija ili tog komunalnog opremanja, a poznato je da iznos za plaćanje komunalija u Novom Sadu nije nimalo zanemarljiv.
Individualna je odluka svakog pojedinca da li će staru kuću na kupljenom placu renovirati ili potpuno srušiti. Ako govorimo o placevima sa ruševnim kućama u Novom Sadu, takvi placevi se najčešće mogu pronaći na Telepu, Podbari i Salajci. Za Telep smo već napomenuli da je to skupa lokacija za kupovinu placeva i gradnju, a to isto možemo potvrditi i za lokacije Podbara i Salajka.


Rešavanje egzistencijalnih stambenih problema


Građevinske placeve po povoljnijim cenama, koji se nalaze na Adicama, Klisi, Veterniku, Ledincima, Novim Ledincima, naselju Salaksije, Rakovcu, Kisaču, Begeču i Futogu, najčešće kupuju ljudi koji rešavaju svoj stambeni problem i na taj način svojoj porodici obezbeđuju krov nad glavom. Kupci ovih placeva, često izgradnju finansiraju nekom svojom ušteđevinom, pozajmicom, ali i kreditom od banke, ako za to imaju realnih mogućnosti. Najčešće se u ovoj varijanti, prvo obezbeđuje plac i nakon toga se kreće u izgradnju, naravno prema svojim finansijskim mogućnostima. Koliko kod to ponekad bude teško, oni koji izgradnju pokrenu, isto tako je i najčešće vremenom privedu svom kraju. Možemo reći da se što se prodaje placeva u Novom Sadu tiče u poslednje vreme, najbolje prodaju građevinski placevi na Adicama.


Odluke


Na odluku o kupovini građevinskih placeva u Novom Sadu i okolini utiču mnogu faktori. Prvenstveno se uvek razmišlja i o ceni samog placa i realnim finansijskim mogućnostima, udaljenosti placa od Novog Sada, što je naročito važno za porodice koje imaju malu decu. Pre nego se odlučite na kupovinu nekog placa, najbolje je da sve svoje želje i mogućnosti stavite na papir i procenite, koju i kakvu odluku da donesete.

Gradjeivnski plac

Odluka o kupovini građevinskog placa je u suštini stvar individualnog opredelenja. Jer recimo mladi bračni parovi su svesni da osim nekog placa u blizini Novog Sada uz sve dodatne troškove za komunalije, građevinski materijal i majstore, mogu kupiti u Vojvodini za istu pa i znatno manju sumu novca pa čak i za 5000 do 10.000 eura i to kompletno seosko domaćinstvo. Kada saznaju za ovakvu mogućnost, mladi bračni znaju ponekad odustati od kupovine placa i odlučiti se za kupovinu jednog takvog seoskog gazdinstva, iako je udaljeno i do 100 kilometara od Novog Sada. Jer je potpuno jasno, kakve mogućnosti nudi život u takvim uslovima uz znatno manje svakodnevne troškove za porodicu, koja je na samom početku svog života i razvoja.
Smatramo da je neobavezni odlazak u neku od renomiranih agencija, koje se bave prometovanjem nekretninama, odlična solucija, jer ćete od iskusnih licenciranih agenata, dobiti sve relevantne informacije, koje vam znatno mogu pomoći u jednoj od najvažnijih životnih odluka, a to je rešavanja stambenog problema i pre svega, obezbeđivanje životnog prostora za vašu porodicu.
Zato vam predlažemo da se pre kupovine građevinskog placa pa i svih drugih tipova nekretnina, prvo posavetujete sa ljudima iz struke, koji vam sa svoje strane mogu pružiti zaista izuzetno korisne informacije uz veliko iskustvo, koji agenti imaju i koji se bave prodajom nekretnina već dugi niz godina. Jer sve potencijalne pogrešne odluke sa vaše strane, mogu da vas koštaju pre svega nerviranja, nepotrebno utrošenog vremena pa i pogrešno uloženog novca.

PREUZETO SA: http://www.solis-nekretnine.com/blognekretnine/ponuda-placeva-u-novom-sadu-za-individualnu-gradnju-47.html

2 коментара:

 1. ne znam kako je u novom sadu ali u Beogradu ne možeš da nadješ plac u prečniku od 50 km od centra grada po razumnoj ceni. Osetili se seljaci pa masno prodaju svoje parcele. Treba da platiš 40000 evra za plac sa svim priključcima i dozvolama i 25 000 za montažnu kuću Ivanjica od 80 kvadrata. Znači skuplji plac nego sama kuća.

  ОдговориИзбриши
 2. Mali updejt ovog teksta Gde mogu da se grade kuće u Novom Sadu
  Za dve godine ima dosta promena

  ОдговориИзбриши