петак, 8. децембар 2023.

Pad cena nekretnina Novi Sad

Da li dolazi do pada cena na tržištu nekretnina u Novom Sadu?





Novi Sad je godinama unazad  grad u kome je tržište nekretnina  izuzetno dinamično. Veliki broj gradilišta sa novim stambenim i poslovnim objektima doprinosi raznolikosti ponude. Velika konkurencija među investitorima uticala je na održavanje relativno stabilnih cena, iako se pojedinačne lokacije mogu izdvojiti kao visoko tražene gde su cene po kvadratu značajnije više.

Stanovi u novogradnji  su atraktivniji na tržištu pre svega zbog modernog dizajna, energetske efikasnosti i često bolje opremljenosti. Stanovi u starijim objektima se često renoviraju kako bi zadovoljili savremene standarde i privukli potencijalne kupce.

Pored toga, na vrednost nekretnina utiče i lokacija, blizina javnih sadržaja, infrastrukture, škola i parkova. Analiza svih ovih faktora pomaže boljem razumevanju promena u potražnji i ponudi na tržištu nekretnina u Novom Sadu.

 

Analiza stanja tržišta nekretnina u Novom Sadu

 

Ukoliko uskoro planirate kupovinu nekretnine u jednom od najlepših  gradova za život, ovi podaci će vas zanimati :


Prosečna cena stanova u starogradnji u Novom Sadu je oko 2.247 evra po kvadratnom metru, što je u padu za skoro 50 evra u odnosu na prošlu godinu. Cene su opale u svim većim opštinama, na primer, u Grbavici je sada kvadrat 70 evra jeftiniji u odnosu na prvi kvartal ove godine. 

U centru Novog Sada, prosečna cena je sada 2.654 evra, što je manje za oko 60 evra. Na Petrovaradinu je cena blago skočila na 2.025 evra po kvadratu. Prosečno vreme prodaje stanova u starogradnji je 69 dana, tako da se na osnovu ovog podatka ipak može zaključiti da je potražnja visoka.






Dobru vest imamo za sve one koji traže kuću.
 Cene kuća su u padu od drugog kvartala ove godine i variraju  od 573 evra do 2.238 evra po kvadratu, u zavisnosti od lokacije i karakteristika. Na primer, dvospratna kuća od nekih 160 kvadrata može se naći po ceni od 1.300 evra po kvadratu.

 

Zaključak

 

Cene nekretnina u Novom Sadu su u padu. One se u stvari definitivno stabilizuju i očekuje se da za sada neće rasti. Imali smo po oglasima primere da se za kvadrat traži i preko 3.000 evra, ali to zaista nisu realne cene. Promene u uslovima kreditiranja smanjuju broj kupaca koji kupuju stanove na kredit.

Generalno tržište nekretnina kod nas u Srbiji  pretežno funkcioniše kao investiciono, za razliku od npr. hipotekarnog sistema u Americi, gde se u većini slučajeva kupuje na kredit. Većina kupaca u Srbiji investira u nekretnine kao siguran oblik ulaganja ili se prodaju veliki porodični stanovi kako bi se kupila dva manja.

 

Fotografije :

https://unsplash.com/photos/white-and-black-concrete-building-3v78QUnzqpc

https://unsplash.com/photos/bridge-over-river-during-sunset-k7vQnFkVz4o

 

1 коментар:

  1. Krajnje je vreme bilo da cene počnu da padaju. Za vreme korone su nenormalno porasle, tako da je i ovo sada normalnije, a daće Bog da padnu još.

    ОдговориИзбриши