субота, 21. јануар 2023.

Najbolje lokacije u Novom Sadu

panorama Novog Sada



Nisu sve lokacije interesantne kupcima nekretnina. Najbolje i najskuplje su one koje najviše odgovaraju za svakodnevni život i rad.

Koje lokacije su najbolje?


Ovo je veoma individualno pitanje i zavisi od želja i potreba sadašnjih i budućih stanara. Neki više žele da žive u porodičnim kućama, sa lepo sređenim baštama, drugi više preferiraju stambene zgrade. Neki više vrednuju mir i spokoj, drugi vole gradsku vrevu i gužve.

Kada govorimo o najboljoj lokaciji, da bi to bila ona mora da ima sve sadržaje potrebne za svakodnevni život. To znači da na toj lokaciji mora biti vrtić, osnovna škola, prodavnice ili tržni centar, dom zdravlja, pekara, market, pijaca, apoteka, pozorište, itd. Svi ovi sadržaji treba da se nalaze na 5 minuta hoda.

Osim toga, na toj lokaciji treba da bude dosta zelenila, uređenih parkova, dečijih igrališta, dovoljan broj parking mesta.


Koje su najbolje lokacije u Novom Sadu?


Centar grada je u svim gradovima najbolja lokacija, pa tako i u Novom Sadu. U ponudi su uglavnom stare nekretnine, koje ponekad mogu da koštaju pravo malo bogatstvo. Centar je interesantan mladim ljudima koji nemaju porodicu, studentima, učenicima i radnicima koji su došli u Novi Sad da rade na određen vremnski period.

Veliku popularnost imaju naselja Liman, zbog blizine keja, štranda, Dunava i uređenost tih lokacija. Jedini nedostatak je što u tim naseljima uglavnom ima samo starijih zgrada.

Za poslovanje u Novom Sadu najbolja mesta su na glavnim saobraćajnicama kao što su Bulevar Oslobođenja, Bulevar Mihajla Pupina ili Zmaj Jovina ulica. Lokali na ovim lokacijama odlično posluju, jer je na njima i najveća frekvencija prolaznika.

Zatim to su tu i lokacije u Sremskim Karlovcima, Zanošu, Petrovaradinu i Veterniku, čiji su kvadrati poprilično skupi.

Naglasili smo da je najbolja lokacija zavisi od individualnih preferensi, nekom će to biti i Nova Detelinara, mada većina kupaca nije spremna da za tu lokaciju plati veću cenu.

Dosta se traže stanovi koji se nalaze u Sremskoj Kamenici. U Sremskoj Kamenici se nalazi fakultet, ali i brojni sadržaji. Osim toga, veoma se brzo dolazi do Novog Sada, potrebno je samo preći most preko Dunava, a prolazi i veliki broj prigradskih autobuskih linija. U Sremskoj Kamenici se najviše grade manji stambeni objekti, porodične kuće i male zgrade najviše do 6 spratova sa obezbeđenom garažom i parking mestom.

Dobra lokacija je i Adamovićevo naselje, međutim urbanističkim planom nije dozvoljena izgradnja visokih stambenih objekata.

Davnih dana je planirano proširenje Novog Sada na sremsku stranu na deo koji se naziva Mišeluk, ali se od toga odustalo. Međutim ovih dana taj plan je opet aktivan, te se spominje ulaganje u opremanje tog kraja potrebnom infrastrukturom.

Telep je zanimljiv kupcima koji kupuju stare i trošne kuće, koje sruše i na njihovom mestu izgrade potpuno nove kuće. Na mestu srušenih kuća osim kuća grade se i stambene zgrade pa i čitavi kompleksi.

Dosta tražena lokacija je na Temerinskom putu u blizini Najlon pijace.

Lokacije koje su interesantne penzionerima su one gde ima puno šetališta. Dobar primer je Šarengrad na Novom Naselju. Ovaj deo Novog Naselja prostire se prema Veterniku, i na potezu ulica Momčila Tapavice i Stanoja Stanojevića izgrađeno je šetalište, dečije igralište i deo za kućne ljubimce.


Umesto zaključka


Najbolje lokacije su najtraženije lokacije iako su najskuplje. Cene kvadrata na ostalim lokacijama prate cena koje se postižu na njima.

Nekretnine koje poseduju manju kvadraturu uvek imaju skuplji kvadrat od većih stanova iako su na istoj lokaciji. Dvosobni, trosobni i veći stanovi, uvek su po kvadratu jeftiniji nego garsonjere, jednosobni ili jednoiposobni stanovi.

Postoje stanovi koje se nalaze na dobrim lokacijama, ali koji nisu tako skupi. Razlog za to je potreba za renoviranjem. Oni su u takvom stanju da se ne mogu koristiti a vlasnici nemaju dovoljno sredstava za radove. Ima dosta velik broj kupaca koji bez obzira na lokaciju ne žele ni da razgledaju nekretninu koju treba renovirati, a pojedini kažu da ne žele čak ni da okreče svoj budući stambeni prostor.



Нема коментара:

Постави коментар