четвртак, 21. јул 2022.

Kupovina stana - šta treba znati

Kupovina stana i zašto važi ono strpljen spašen



Temeljno ste sve preispitaili, informisali se, proverili sve što ste mogli da proverite i eto konačno stan nikada bliži da ga kupite.

Ipak, iako ste konačno savladali sve finansijske prepreke i kako tako zatvorili finansijsku konstrukciju, ostaje ono podsvesno pitanje, da li je baš sve u redu? Kao da negde u potaji stres i nervoza čekaju da ih prigrabite i da vam prave društvo.
I opet negde bruji, da niste nešto preskočili, jer ovo je zemlja Srbija gde su prevare način funkcionisanja mnogih bilo gde i bilo kada. Pokušaćemo da ukažemo na neke važe stvari koje treba da uradite kako bi proces kupovine stana protekao bez briga i trzavica.

Šta treba uraditi pre kupovine stana

Ne bez razloga se kaže da ko upravlja informacijama upravlja i ko zna još sa čime. Jer informacija je moć. Informacija je znanje. 

I najlepša stvar informacije koje su bitne za kupovinu stana su dostupne i vama! Na primer, lako je doći do informacije ko je investitor iz APR-a a Internet pruža i iskustva drugih o kupivni kod tog investitora, pa zasucite rukave i u pretragu. Ako steknete poverenje na taj način ili od oni hkoji su vam preporučili tog investitora možda kupite i nekretninu u izgradnji. Jeftinije je i to je opcija koja vam može uštedeti novaca. 

Iskoristite to i pre kupovine proverite sve relevantne informacije. Niko to neće temeljnije da uradi od vas. Ako je na primer u pitanju kupovina prve nekretnine infomišite se o povratu PDV-a na prvi stan. Iako deluju nezgrapno formule po kojima se povrat pdv-a obračunava su egzaktne i sami možete znati na koji iznos i kada možete da računate. Nema nerviranja, nema neizvesnosti i niko ne može da vas "manta" po tom pitanju.

Ako ste na početku

Ako još niste odabrali nekretninu evo najvažnijih koraka za kupovinu stana kako to da uradite.

#1 Pretražite ponudu nekretnina

Makar to je danas jednostavno. Desetine portala sa ponudom stotina agencija za nekretnine kao da samo čekaju vas da uperite prstom i okrenete telefon. Naravno, nije baš tako.  Kada se upustite u tu avanturu shvatićete da pronalaženje prave nekretnine nije uopšte jednostavan posao. Kom izvoru verovati? Novinama, portalima, nekim drugim kanalima oglašavanja?

Deluje da portali za nekretnine odnose pobedu. Makar u ovom trenutku. Kom portalu za nekretnine verovati, kojoj agenciji za nekretnine ukazati poverenje su ključna mesta na kojima ne smete da pogrešite.

#2 Novogradnja ili starogradnja 

Jedno od večnih pitanja šta je bolje novogradnja po svaku cenu ili starogradnja koja zadovoljava veći broj kriterijuma koji su vami bitni. Postoje stanovi u starogradnji koji uz relativno mala ulaganja u renoviranje stana omogućuju većinu onoga što tražite, što na žalost, većina stanova u novogradnji jednostavno nema. Na primer lokacija je faktor koji značajno utiče na odluku o kupovini stana.

Naravno, od vas i vaših potreba zavisi koja lokacija je vama najbolja. Pored lokacije postoji niz drugih kriterijuma koje ćete sami definisati, napisati i proveravati. Od komšiluka, spratnosti, parkinga, lifta do površine kuhinje.

#3 Kupovina stana kešom ili na kredit 

Keš kupce svi vole. Makar u ovoakvoj Srbiji gde je još uvek keš ulaznica za sve. Keš novac menja mogućnost odabira. Jer neki prodavci stanova ne vole kreditne kupce, iako bez pravog razloga. Praksa pokazuje da keš kupci jednostavno imaju veću mogućnost izbora i često mogu da snizi cenu nekretnine zbog kupovine kešom.

Naravno, to nije bez razloga jer pri kupovini stana za keš su troškovi manji. Manje takse, manje novca notaru kao i manje provizija bankama.

#4 Dokumentacija za kupovinu stana

Ko malo duže živi u ovoj zemlji zna koliko ta administracija ume da pokvari i koliko ume da vam oduzme života i nerava. Poslednjih godina se nešt pomera u tom pravcu ali daleko smo od idealnog po tom pitanju. 

Mesto spoticanja mnogih koji se upute u ovaj proces i naprosto se pripremite za borbu sa vetrenjačama, jer niste Zvezda i Partizan pa ne morate mnogo toga po zakonu, već običan smrtnik na kome se svaki zarez, tačak i uzvičnik vežba i sprovodi. Eto prilike da se oni praksaju na paragrafima i stavovima jer čemu onda Zakoni i propisi ako se nemaju nakome vežbati? Naravno, lakše je uz pomoć prijatelja, tj. skoro je nemoguće bez agencije za nekretnine i dobrog advokata.

Kada dođete u fazu da ste pronašli adekvatan stan, bilo završen ili se odlučite za kupovinu stana u izgradnji, kada imate agenciju za nekretnine kojoj verujete, sve ostalo je istorija. Predugovor, kapara, razne takse, porezi su prosto tehnički deo procesa koji se mora odigrati.

Kada se konačno upišete u Katastar nepokretnosti i postanete vlasnik stana sve ono što vas je smaralo prosto ćete zaoboraviti. 

I konačno, put do svog stana je mnogima težak jer nemaju dovoljno načina da zatvore finansijsku konstrukciju. Oni kojima se to posreći treba da budu oprezni i da iskoriste iskustva drugih kako ne bi imali neprijatnosti prilikom kupovine nekretnine.

Slika: https://www.pexels.com/photo/man-in-white-t-shirt-and-brown-pants-painting-cardboard-house-3933227/




1 коментар:

  1. Kada radite renoviranje, ili kada kupujete stan u izgradji pa imate mogućnosti za intervencije, ugradite LED rasvetu, a najanoviji hit je magnetna šinska rasveta.. Retko koji stan se prodaje sa savremenom rasvetom, zato morate sami da se pobrinete za to, naravno ako želite

    ОдговориИзбриши