субота, 25. децембар 2021.

Apartmani prilagođeni deci u Novom Sadu




Naći pravi apartman za kraći ili duži odmor u Novom Sadu je teško, a još teže ako imate decu. Deca imaju svoje specifične potrebe i zahteve,  i ono što je dobro za roditelje nije dovoljno i za njihovu decu.

U Novom Sadu postoji pristojna ponuda apartmana, ali nisu svu adakvatni za porodice sa malom decom.

U nastavku pročitajte za koje apartmane možemo da kažemo da su prilagođeni deci.


Potencijalne opasnosti za decu


Neki apartmani jednostavno nisu sigurni i adekvatno opremljeni za odmor male dece.


Ograde na balkonima


Roditelji posebno treba da obrate pažnju na terase i balkone u apartmanima. Ograde treba da su sigurne, čvrste, da se ne klate, da su dovoljno visoke sa malo prostora između parapeta, kako dete ne bi ispalo, da ne omogućavaju penjanje, pločice na terasi ne smeju da budu klizave.


Prozori


Pre nego što se apartman iznajmi potrebno je da roditelji dobro provere prozore, da li se pravilno otvaraju i zatvaraju, da li je neko krilo labavo, da li je staklo napuklo i postoji opasnost da se slomi, da li su kvake  van domašaja dece, da li su prozori prenisko postavljeni i slično.


Stepenice


Uske i strme stepenice mogu da budu opasne za spuštanje i penjanje male dece. Za njih su najbezbednije široke stepenice koje nisu strme, koje imaju gelender za koji deca mogu da se pridržavaju i koje su prekrivene mekim tepihom. Posebno treba izbegavati kružne stepenice.


Električni uređaji


Deca vole da istražuju. Novi apartmani su mogućnost da zadovolje svoju radoznalost i fantaziju, tako da će ga obići uzduž i popreko i pipnuće svaku stvar u njima. Električni uređaji i neobezbedne utičnice predstavljaju hazard i veliku opasnost za njih.


Dvorište i okolina


Ukoliko apartmani imaju svoje dvorište to je idealno mesto za igru i istraživanje dece. Ne treba samo da bude blizu prometne ulice i po mogućnosti da bude ograđeno. Isto tako treba voditi računa o čistoći dvorišta, da nema slomljenog stakla, đubreta ili građevinskog materijala.

Ako u sklopu apartmana postoji bazen, treba da je obezbeđen i teško dostupan za decu.


Prostor za igru


Deci treba puno prostora za igru i ostale njihove aktivnosti.

Idealni su stanovi koji imaju određen prostor za igru i mesta za odlaganje igrački, kao i otvoreni prostor između kuhinje i prostora za igru kako bi roditelji mogli da paze na svoju decu dok pripremaju hranu.



Ako su deca još uvek u kolicima, treba da se pazi na širinu hodnika, vrata i stepenica. Mala deca mogu lako da se povrede dok puze ili uče da hodaju, zato u stanu treba skloniti sve oštre i tvrde predmete.


Lokacija apartmana


Lokacija apartmana je kao i uvek važna, ali sa malom decom perspektiva roditelja je malo drugačija.

Sada se traži da apartmani budu što bliže lokacijama koje sadrže sadržaje za decu.



Tu pre svega mislimo na parkove, igrališta za decu, sprava za igranje, mesta gde oni nesmetano i bezbedno mogu da voze rolere, trotinete, dečije bicikle.  

Preporučujemo da roditelji preventivno obiđu ova mesta kako bi se uverili da su sigurna, čista i pristupačna. Obavezno treba da se proveri bezbednost i stabilnost ljuljaški, tobogana, kućica na drvetu, klackalica i ostalih rekvizita u parkićima za decu. Provera treba da se uradi i danju, ali i noću, u slučaju da u parkovima ima sumnjivih i kriminalnih dešavanja i okupljanja.

Mala deca vole šetnje kroz grad i u velikim tržnim centrima. Velika prednost smeštaja sa dobrom lokacijom je što se nalaze na samo nekoliko minuta od centra grada i glavne šoping zone Novog Sada.

Ukoliko se ne radi o turističkim potrebama nego je smeštaj potreban za stanovanje na duže vreme, izbor je malo drugačiji.

Više se gledaju lokacije koje su u blizini  vrtića, škola, sportskih i kulturnih objekata. Izbor treba da bude u skladu sa uzrastom dece. Može vrtić da bude blizu, ali ako dete uskoro treba da krene u veoma udaljenu osnovnu školu, onda ta lokacija nije adekvatna.

Smeštaj za studente logično treba da bude sa dobrom saobraćajnom vezom do njihovih fakulteta.


Druga deca u apartmanima


Smeštaj pored porodice sa decom sličnog uzrasta je odličan način za sticanje novih prijatelja i garantuje zanimljiv odmor kako za decu tako i za njihove roditelje.

Kada se rezerviše apartman, nije na odmet raspitati se kod vlasnika da li ima još neka familija sa decom.

Ukoliko imate malu decu i tražite najbolji i najsigurniji smeštaj za vašu familiju, nadamo se da će vam ovi saveti biti korisni.


 

1 коментар: