понедељак, 8. новембар 2021.

Šta posetiti u Novom Sadu?


Novi Sad je idealan grad za porodični odmor u Srbiji. To je drugi po veličini grad u Srbiji, ali ga mnogi favorizuju za život i posao, pogotovo poslednjih godina.





Šta to Novi Sad ima što drugi gradovi nemaju?


Većina bi na prvu loptu rekla Exit festival, ali to nije glavni razlog. Da ne zaboravimo novosadske muzičke svečanosti (NOMUS), p a onda, festival uličnih svirača, pa novosadski džez festival i da zatvorimo ovaj deo nabrajanja sa internacionalnim festivalom harmonike i kamerne muzike Eufonija.


Jedan je Štrand


U letnjim mesecima Novosađani se spuste na Štrand. Dođite i uverite zašto je ovo najpopularnija i najlepša blaža na Dunavu. Iznenadićete se sjajnom ponudom sadržaja od restorana, kafića, divnih terena za različite sportove, dečijim igralištima. Ako dolazite leti možda ispratite neku regatu. 


Prirodnjački muzej


Novi Sad je proglašen prestonicom kulture Evrope 2022. Ne bez razloga. Ko nije bio vreme je da poseti jednu od impresivnih prirodnjačkih zbirki u Srbiji. Gle čuda, lokacija Novi Sad. 

Ako dolazite sa decom ona će biti fascinirana lobanjom mamuta, šarolikim fosilima, zanimljivim mineralima i dane otkrivamo sve, ponešto treba da otkrijete i sami. Cena ulaznice je simboličnih 100 rsd.


Dunavska ulica


Novosađani vole da šetaju svojim gradom. Ali ne samo oni već i mnogobrojni turisti jer je većina sadržaja skoncentrisana u centur grada. A do njih se najlakše stiže pešice. Ne zaboravite da je najlepši način da upoznate neki grad, pa i Novi Sad, da šetate kroz njegove više nego žive ulice. 
Jedna od ulica koju ne smete da zaobiđete je Dunavska ulica. Na neki način simbol grada. 


Trambolina park Amplituda


Ako već ugađate deci, mi stariji bi rekli i sebi, onda je Trambolina part Amplituda mesto da umorite decu kako bi mogli konačno da svratite u neki od mnogobrojnih restorana u centru grada.


Šta obavezno posetiti u Novom Sadu?


Ako već šetate, odnosno volite šetnju sledeće delove grada, objekte i ulice obavezno pronađite na mapi i posetite. Naravno, ako imate vodiča još i bolje jer će vas on sigurno provesti kroz najvažnije ulice i znamenitosti.





Još ako ste ranoranilac onda zorom na Riblju pijacu, da oslušnete i doživite mentalitet lokalnog stanovništva. Jedinstveno je. A odmah posle malo zvaničnosti. Pogledajte Zgrade Vlade i Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine. Vlast je vlast i vredi videti kako su oni sebi ugodili. U svakom smislu.

Od muzeja i spomenika neizostavno posetite Muzej Vojvodine, Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Zbirku strane umetnosti, Galeriju Matice srpske, Spomen zbirku Pavla Beljanskog, Galeriju likovne umetnosti, Muzej Prisajedinjenja 1918,  poklon zbirku Rajka Mamuzića  i Spomenik Kralju Petru I Karadjordjeviću. 





Naravno, kad ste već tu onda obavezno prošetajte Zmaj Jovinom ulicom. Pogledajte spomenik Jovanu Jovanoviću Zmaju. Blizu je i  Vladičanski dvor, Kuća Kod belog lava, Gradska biblioteka Pozorište mladih. Ne plašite se. Ako sve ne stigne prvog dana tu je sutrašnji dan ili neki drugi dolazak u Novi Sad. 


Posebno Dunavski park




Deo dana morate da rezervišete za Dunavski park, da uživate i miru, tišini i lepotama ovog parka.


Gradski trg


Teško da ćete moći da preskočite gradski trg. I nemate razloga za to. Potražite ga i uživajte u simbiozi tradicionalizma i hedonizma. Za svakog ponešto. 

A kada ste već u centru grada obavezno posetite Crkvu Imena Marijinog, izgrađenu davne 1894. godine i neposredno naslonjena na  Trg slobode. To je rimokatolička crkva i najveći objeka tovgo tipa u Novom Sadu. Lokalno stavništvo je prpeoznaje pod imenom  "katedrala". Blizu trga je i jevrejska Sinagoga, istorijska i poznata građevina. A kad smo kod religioznih objekata prelažemo da posetite i Maticu srpsku, Sabornu crkvu sv. Đorđa.


Petrovaradinska tvrđava


Možda i jedan od najprepoznatljivijih simbola grada Novog Sada je ova  tvrđava raspoložena na desnoj obali Dunava. O njenoj popularnosti je već izlišno govoriti. Retko ko poseti Novi Sad a da ne obiđe i ovu tvrđavu. 

Ako niste znali šta je "Pijani sat" saznaćete na ovoj tvrđavi. Pogledajte pažljivo i shvatićete da mala kazaljka pokazuje minute, a velika sate. Malo kontradiktornosti ne škodi ovim a godi mentalitetu našeg naroda. Pored sata tu je i Muzej grada Novog Sada, podzemne vojne galerije, predivna terasa. Za svakog ponešto.


Ubedili smo vas da dođete u Novi Sad? Kako doći u Novi Sad?


Ako smo uspeli da vas ubedimo da posetite Novi Sad onda imajte na umu da je to otvoreni grad i da do njega možete stići na različite načine. Možda je najkomfornije doći u Novi Sad sopstvenim automobilom u kom slučaju preporučujemo privatni smeštaj u centru grada i to obavezno sa parkingom.  

Ako dolazite autobusom ili vozom lako ćete se snaći jer sa autobuske stanice i železničke stanice imate gradski prevoz ili taksi. Ko ima više novca može da unajmi neku od mnogobrojnih rent a car agencija.  

Za one koji imaju vremena i sredstava dolazak brodom, Dunavom, je nekako šmekerica. A za one koji su baš u formi pa dolaze biciklom, tu je i razvijena mreža biciklistička staza EuroVelo 6 koja ovaj grad spaja sa evropskim biciklističkim koridorom.


Smeštaj u Novom Sadu


Novi sad ima bogatu ponudu smeštajnih kapaciteta. Od hotela, privatnih smeštaja, hostela, apartmana. Moguće je naći i prenoćište u  Novom Sadu za 10e. Proverite i istražite na Internetu ono što najviše odgovara vašem novčniku. 


I na kraju


Reči su ipak samo reči. Dođite, vidite, doživite. Setite se ovog teksta i napišite nam šta smo propustili u njemu. Zbog nekih drugih koji budu u budućnosti čitali ovaj tekst.


3 коментара:

  1. Sjajne ideje!
    Volim da odem leti u Novi Sad, malo do Štranda ili do Ribarsca, pa onda uveče u šetnju, koju volim da završim u Srpskom narodnom pozorištu. Ako ima predstave - ima, ako nema, tu je klub "Trema", u kome je uvek sjajna atmosfera.
    Odavno nisam bila tamo zimi, ali nekad sam volela da prošetam po Dunavskom parku, pa svratim u "Prostor". To je bilo super mesto, nešto između biblioteke i kafića. Ne znam da li još uvek radi, ali vredelo bi proveriti. :)

    ОдговориИзбриши
  2. Volim Novi Sad, tamo mi je bliza familija pa cesto odem. Omiljena mesta su mi naravno tvrjava i Dunavski park i Zmaj Jovina ulica.

    ОдговориИзбриши
  3. Novi sad je predivan. Umesto da ga posetite na dan, dva ili tri, najbolje je kompletno se preseliti. Ima mnogo razloga sa selidbe u Novi Sad, dovoljno je reći da se u njemu bolje živi. Čak i da imate posao u Beogradu, bolje je putovati svaki dan, ne treba više od pola sata autoputem. Još kada se napravi brza pruga biće još brže.

    ОдговориИзбриши