недеља, 25. јул 2021.

Nekretnine u Petrovaradinu

nekretnina petrovaradin
Kuća u petrovaradinu (slika sa sajta Solis nekretnina)



Kada dolazimo u Novi Sad sa juga, prvo naiđemo na opštinu Petrovaradin.

I odmah se primećuje da se radi o jednom velikom gradilištu.



Zašto je Petrovaradin tako popularan?


Petrovaradin ima sve osnovne sadržaje potrebne za ugodan i kvalitetan život - dom zdravlja, vrtić, školu, fudbalski teren, park, brojne prodavnice, markete i pekare, pijacu.

Posebno se preporučuje za porodice sa malom decom.

Njegov najvažiji adut je blizina Novog Sada sa kojim je povezan linijama gradskog i prigradskog saobraćaja, a ima i svoju železničku stanicu.

Velika je prednost i to što je Petrovaradin prolazno mesto, mada se zna da je glavni put poprilično opterećen naročito teretnim saobraćajem.


Cene stanova u Petrovaradinu


Iz agencije za nekretnine Solis nekrentine kažu da cene svih tipova nekretnina u Petrovaradinu svakim danom sve više rastu i približavaju se cenama nekretnina u Novom Sadu.

U starijim zgradama koji u većini slučajeva ne poseduju lift, cene su se kretali od 800-900 evra po kvadratu, ali ta cena je odavno probijena nagore.

Kuće u glavnoj ulici se kreću od 80 000 do 300 000 evra po kvadratu, dok je u sporednim manja je za 10-15%.

Mogu se pronaći kuće i sa povoljnijom cenom, ali one su na udaljenijima lokacijama, dalje od potrebne infrastrukture, prodavnica, škole, vrtića.

Najnižu cenu imaju stare kuće koje po urbanističkim planovima treba da se sruše i na njihovom mestu izgrade manje ili veće zgrade. Takve kuće su cilj investitora koji ih otkupljuju da bi na njihovom mestu gradili nove i veće.

Zbog povećane potražnje i ove kuće beleže rast u ceni.

Stanove u novim zgradama koje su izgrađene u Petrovaradinu, veoma često kupuju ljudi koji pri kupovini imaju mogućnost povrata PDV-a.



Cena lokala


Skoro svaka nova zgrada u Petrovaradinu, kao uostalom i u Novom Sadu, ima lokale.

Ovi lokali se koriste za pokretanje mnogih (malih) poslova poput frizerskoih salona, pedikira i manikira, teretana, prodavnica, cvećara, raznih zanata poput obućara, zubarskih ordinacija, apoteka, razne agencije i slično.

Veličina ovih lokala zavisi od toga da li su izgrađeni u jednoj, dve ili više etaža i da li postoji mogućnost formiranja galerije.

Kupci najčešće žele da se njihov lokal vidi sa ulice, jer im je na taj način omogućeno znatno kvalitetnije promovisanje svojih proizvoda i usluge.

Prodajna cena lokala u Petrovaradinu se kreće od 1200 do 1500 evra po kvadratu, što je skoro identična cenama u Novom Sadu.



Umesto porodičnih kuća grade se stambene zgrade


U Petrovaradinu preovlađuju porodične kuće. Stambene zgrade i stanovi su se ranije gradile isključivo na obodu Preradovićeve ulice.

Ali situacija se sada ubrzano menja. Novi Sad nema više gde da se širi, a blizina Petrovaradina omogućava da se započne masovna izgradnja novih stambenih zgrada.

Razlog nagle prodaje kuća u Petrovaradinu je zainteresovanost investitora da umesto kuća, izgrade stambenu zgradu sa više spratova i stanova.

Prodaju se kako stare ruševne tako i kvalitetne kuće izgrađene kvalitetnim građevinskim materijalima, sa dobrim rasporedom prostorija, sa velikim dvorištima, zimskim vrtovima, bazenima, itd.


Na kraju...


Ranije je Petrovaradin bio zapostavljen kao tržište nekretnina, sve do trenutka kada Novi Sad nije imao više gde da se širi. Prirodni izbor je bio prelazak reke.

Teško je predvideti koliko će još trajati ekspanzija gradnje u Petrovaradinu, logično je da dokle god bude kupaca, investitori će imati interes za gradnju.

Ono što može da se kaže je da će cene nekretnina u Petrovaradinu ići na gore, pa ukoliko ste zainteresovani za život u ovom naselju, onda ne čekajte previše dugo.

1 коментар: