четвртак, 21. мај 2020.

Zašto je dobro ulagati novac u voćnjak

Ulaganje u poljoprivredu može biti velika šansa za mnoge koji prepoznaju priliku za ulaganje i zaradu. Prenosimo tekst sa bloga agencije za nekretnine SOLIS NEKRETNINE koji će možda pobuditi veću pažnju za ulaganje u voćnjake.


Voćnjak donosi sigurnu zaradu


Brojna istraživanja su dokazala da voćnjak donosi najbolju zaradu. Isto tako i brojni poljoprivrednici, često kažu da je po njihovom mišljenju, voćarstvo najisplativija delatnost na našim prostorima.
Evo i zvanične definicije ovakvog tipa zemljišta: 

„Voćnjak je poljoprivredno zemljište zasađeno voćkama“. 

Smatra se da je ulaganje u obradivo zemljište, jedino sigurno ulaganje koje donosi sigurnu zaradu. Iako su ulaganja u voćnjak na samom početku sasvim sigurno velika, smatra se da je zarada od ulaganja u voćnjake sigurna. Mnogi stručnjaci iz sveta poljoprivrede savetuju da na ovakvom tipu zemljišta nikako ne krenete sa sadnjom žitarica ili eventulno stočarstvom, već isključivo zasadom voćki.
 

Poznato je da je Vršac i okolina ovog grada, poznata po voćnjacima i vinogradima!


Vršac i okolina ovog grada, poznati su po vinogradima i voćnjacima. To znači ako kupite poljoprivredno zemljište u Vršcu i njegovoj okolini, trebate se odlučiti za zasad voća. Vršački Vinogradi su poznati po zasadima loze i proizvodnji vina i to nije slučajno. Zato se onima koji kupe poljoprivredno zemljište u Vršcu i okolini, toplo preporučuje osim ulaganja u zasad voća i u zasad loze, razvoj vinograda, a kasnije i proizvodnju vina i rakije. 

Osim ulaganja u razvoj vinograda, preporučuje se zasad jabuka i to iz praktičnih razloga.
Nakon značajnih ulaganja u zasad jabuka, ova voćka daje značajan rod već u trećoj godini.
Pretpostavka je da u trećoj godini nakon zasada po jednom hektaru, možete dobiti rod od 60 do 70 tona jabuka. Isto tako se može razmišljati o zasadima kajsije, trešanja, višanja, šljive pa i krušaka.
Ukoliko želite da se bavite konvencijalnom proizvodnjom, svakako trebate razmisliti o podizanju voćnjaka!!!

Pri kupovini zemljišta treba naravno voditi računa o više stvari, a to je da ako pokrećete proizvodnju voća (jabuke, grožđe) ili neke druge poljoprivredne kulture, morate voditi računa i o blizini tržišta i da zemljište bude u blizini većeg grada. Bilo bi dobro da u sklopu poljoprivrednog zemljišta već postoje neki objekti da je obezbeđena kompletna infrastruktura poput struje, vode i naravno blizina asfaltnog puta. Pre kupovine svakako treba saznati da li postoje i agroekološki uslovi za gajenje određene biljne vrste. Osim što o kupovini poljoprivrednog zemljišta treba dobro razmisliti, pre ove odluke bilo bi dobro posavetovati se i sa stručnjakom, najpre agronomom. 

Vaša odluka da kupite neko poljoprivredno zemljište, svakako mora da bude i dobro promišljena!

Negde oko 70% ukupne teritorije Srbije, čine poljoprivredna zemljišta. Poslednjih godina cena zemljišta je sve veća i to se vidi iz pregleda oglasa putem kojih se prodaju. Ponuda je raznovrsna od manjih parcela pa do parcela, koje svojom veličinom nude mogućnost zaista ozbiljne poljoprivredne proizvodnje. 


Voćnjak je tradicionalni oblik voćarstva!


Ako se već odredite za konkretnu destinaciju, potrebno je uzeti uzorke zemljišta i isto ispitati. Svakako se trebate raspitati da li u toj regiji ima i dovoljno radne snage, koja će vam biti potrebna za razvoj projekta. Kada se odlučite na kupovinu poljoprivrednog zemljišta i planirate pokrenuti proizvodnju voća ili grožđa, morate biti apsolutno spremni na sve situacije do kojih možete doći. Uvek postoje razni izazovi i prepreke pa i oni koji će vas smatrati konkurencijom i zbog toga sve treba brižljivo planirati i to sa ljudima koji su priznati stručnjaci.

Jabuka nakon tri godine od prvog zasada daje veliki rod!


Ako želite kupiti poljoprivredno zemljište i na njemu pokrenuti poljoprivrednu proizvodnju recimo voća, treba konstantno pratiti konkurse u zemlji i inostranstvu. Treba biti istrajan, jer u primeru jedne poslovne žene možemo videti da je za pokretanje organske proizvodnje jabuka dobila za svoj projekat sredstva od Evropske Unije u visini 80% kompletnog iznosa predviđenih projektom, a sa samo 20% svojih uloženih sredstava. 

Zna se da je svakoj državi interes da ima zdravo stanovništvo!

Bilo da planirate zasad voća ili loznih kalemova za pokretanje proizvodnje voća ili grožđa, preporuka je da se svakako ide na organsku proizvodnju. 
Voćari su uvek bili u prednosti!!!

Za razliku od plantaža sa niskim voćkama u tradicionalnim voćnjacima rastu visoka stabla sa različitim vrstama i ujedno i godištima. Voćnjaci sa visokim stablima zahtevaju i više rada u njima za razliku od plantaža sa nisko rastućim stablima. Tradicionalni voćnjaci se održavaju bez upotrebe veštačkih zaštitinih sredstava i gnojiva, mada se plantaže voća najčešće sastoje od monokultura niskih voćki.
Sa strane zaštite okoline, voćnjaci su izuzetno važan deo i kulturnog krajolika. 

Vegetacija koja prati voćnjake osigurava i plodno zemljište za mnoge vrste životinja i tako ima pozitivan uticaj na očuvanje biološke raznolikosti u okruženju. U voćnjacima se često drže ovce, jer sprečavaju rast trave. 


Znanje i puno ličnog rada u voćnjaku, znatno smanjuje finansijska ulaganja!

Kada ste kupili poljoprivredno zemljište na kome planirate podići recimo voćnjak, sadnju treba izvršiti u jesen. Posebno se mora voditi računa o razmaku sadnje i sorti oprašivača. Jedno od najvažnijih pravila pri podizanju višegodišnjih zasada tako i voćnjaka je da se greške napravljene pri podizanju, kasnije teško mogu ispravljati. Sadni materijal treba kupovati u naučnim ustanovama i priznatim institutima, koji vode računa o proizvodnji bezvirusnog sadnog materijala.


Voćnjak je kultivisano stanište voćaka!


Voćnjaci uspevaju u regijama gde ima plodnog zemljišta, sunčevih zraka, vode i toplote i to su najčešće ravnice i mala uzvišenja. Iako početna ulaganja mogu biti velika, onaj ko prepozna mogućnost zarade od voćnjaka, može doći do većeg profita sadnjom jabuka, malina, kupina, oraha, lešnika i drugih tipova voća.

Na početku teksta, napisali smo kako je zasad jabuka među naisplativijim investicijama u pokretanju voćnjaka. Na to ukazuje i jedna kompanija koja je u blizini Vršca podigla oko 55 hektara zasada jabuka, a planira proširiti proizvodnju i zasaditi još preko 20 hektara. Evo i nekoliko često zastupljenih sorti stabala jabuka: zlatni delišes, greni smit, fudži, gala i red kap. Zanimljivo je napomenuti da je na prostoru Balkana zabeležena proizvodnja i ovih vrsta južnog voća: citrus, kivi, smokva, avokado pa čak i određena sorta banana. 


Zasad jabuke je među najisplativijim investicijama!!!


Rekli smo da je izuzetno važno da zemljište koje kupujete ima potrebnu infrastrukturu, a voda i struja su jedan od najznačajnijih detalja zbog redovnog navodnjavanja voćki. Zbog znatne promene klime i čestih vremenskih nepogoda praćenih ledom, svakako na postojećem voćnjaku treba izgraditi i sistem protivgradnih mreža. 

Osim što voće koje se proizvede u voćnjaku možete prodavati kao plod, prednost uzgajanja voća je mogućnost pokretanja proizvodnje gotovih proizvoda. Najčešće su to razne vrste pekmeza, džemova i slatkog, ali je moguća i proizvodnja sokova, likera i rakija. Ako se odlučite za zasad loze i proizvodnju grožđa zna se da se grožđe koristi u proizvodnji vina i rakija. Svakako treba razmišljati o plasmanu proizvedenog voća i krajnjih proizvoda na velika tržišta poput Rusije. 

Jedan od poznatijih privrednika u Srbiji, preporučuje ulaganje u poljoprivredu, a pre svega u voćarstvo i to na visokom nivou, kao i ulaganja u prehrambenu industriju. Neki brokeri smatraju da novac ne treba štedeti već ga treba obrtati. Sličnog mišljenja je i jedan profesor ekonomskog fakulteta, koji ozbiljnim biznisom smatra sve ono što je vezano za poljoprivredu. Profesor smatra ozbiljnom poljoprivrednom proizvodnjom uzgajanje jabuka, ali na većim površinama.

Uspostavljanje voćnjaka je prilika za sticanje zarade, mada najisplativiji sistem za pokretanje proizvodnje voća ne mora nužno da doprinese odmah i povrat investicije. Zato osnovni fokus treba da bude na proizvodnji najkvalitetnijih sorti voća u vašem okruženju. Radite konstantnu reviziju vašeg voćnjaka, kako biste znali koji su segmenti poslovanja loši te da li ih treba menjati. Izaberite za sadnju novu sortu voća na osnovu razumevanja trendova tržišne vrednosti. Neki od uzgajivača čak rade i izmenu zemljišta kao što je kompost ili stajnjak, kako bi se povećala organska materija. Uz adekvatno navodnjavanje većina hranljivih materija treba da bude dostupna stablima voćki. Novi zasad voćnjaka je ujedno i prilika da se on kvalitetno konfiguriše, kako bi se mogle primeniti i iskoristiti prednosti novih tehnologija, kao što su robotska berba i nadzor.


Gde kupiti voćnjak
 

Evo i sjajnog primera poljoprivrednog zemljišta kraj Vršca od 240 ha, koji se prodaje. Poljoprivredno zemljište poseduje 2.400.000 kvadratnih metara (240 ha), njive koja poseduje pripadajuće ekonomsko dvorište. Ovo poljoprivredno zemljište osim ekonomskog dvorišta poseduje i kompletnu infrastrukturu (asfalt, struju, bunar i vodu). Ovo zemljište je niže brdovito planinskog tipa, nalazi se u voćarskom i vinogradarskom kraju, što znači da je idealno za podizanje zasada voća ili vinograda.


Izvor: sajt SOLIS NEKRETNINE http://www.solis-nekretnine.com/blognekretnine/zasto-je-dobro-ulagati-novac-u-vocnjak-75.html

1 коментар:

  1. Kada se kupju voćnjaci i poljoprivredna zemljišta treba dobro da se zna definicija poljoprivrednog zemljišta zbog dalje gazdovanja njime, plaćanja poreza, oslobadjanja poreza i td. Mnogi kupuju poljoprivredno zemljište sa idejom kasnijeg prevodjenja tog zemljišta u gradjevinsko, pa se onda zaglave zato što vide da nije moguće da se ono prevede.

    ОдговориИзбриши