понедељак, 27. април 2020.

Zašto živeti u manjem mestu ili koje su prednosti života u manjim mestima?

Osećaj zajedništva je ujedno i najveća prednost života u manjim mestima. Iako pojedini smatraju da je način života u malim mestima život pod lupom, evidentno je i to da meštani u malim sredinama paze jedni na druge.



Kao što život u velikim gradovima ima svoje prednosti i mane, isto tako i život u manjim mestima ima svoje prednosti i mane. Život u velikim gradovima donosi brz način života, zagađenost, buku a samim tim i nervozu pa i stres. U malim mestima život ima sasvim drugačiju dinamiku, nema velikog saobraćaja, vazduh je čistiji i život teče usporeno.

Najveća prednost života u manjim mestima je osećaj zajedništva!


U velikom gradu retko ćete doživeti da vas pozdravi neki prolaznik koga ne poznajete, ali u malim mestima toga ima. Ima li lepšeg osećaja ako po prvi put prolazite nekim mestom i u prolazu vam potpuni neznanac poželi: Dobar dan.

U velikim gradovima nas na svakom ćošku vrebaju razne opasnosti, dok je život u manjim mestima znatno bezbedniji. U sredini sa znatno manjim brojem stanovnika za razliku od velikih gradova, stopa kriminala je neznatna ili je nema. To deci stanovnika malih mesta, obezbeđuje znatno mirniji život, bezbednije i kvalitetnije odrastanje. 

U velikim gradovima pojedinci se teško snalaze, a takav život može biti i pomalo surov. U manjim sredinama se ceni prijateljstvo, dobra komunikacija sa komšijama koje su u svakom trenutku spremne da pomognu svom komšiji.

Život u manjim mestima znatno je bezbedniji!


Cene kuća u manjim mestima, znatno su niže za razliku od cena kuća u urbanim sredinama. Treba napomenuti da su troškovi života u manjim mestima znatno niži za razliku od velikih gradova. Imate veći broj članova, nedostaje vam kvadrata za normalno funkcionisanje porodice, iznos za režije je visok i teško izmirujete plaćanje obaveza, imate auto koji se često kvari ili ga nemate, želite pokrenuti privatan biznis, a nemate sredstava da ga pokrenete...

Evo jednog predloga koji bi možda mogao da reši vaše trenutne probleme


Recimo da prodate stan u većem gradu za taj prodati stan možete dobiti pristojnu sumu novca. Koliko god novca da dobijete sa tom sumom bi možda mogli dobrim delom da rešite vaše trenutne probleme pa i želje uz prethodno informisanje i edukaciju.

Naš predlog je da se raspitate koliko novca bi mogli dobiti prodajom vašeg stana i ujedno pretražite oglase putem kojih se prodaju kuće ili vikendice u vašem okruženju. U startu možete saznati koja je razlika sume koja bi vam preostala prodajom stana i kupovinom kuće ili vikendice. Jasno je da će biti potrebnih ulaganja u nekretninu koju bi kupili, ali je izvesno da ćete za te radove imati neophodna sredstva i možda vam čak ostane za kupovinu mlađeg auta i kupovinu još nekih potrebnih kućnih aparata. Pisac ovog teksta vam sve ove informacije iznosi, jer ima lično iskustvo kupovinom vikendice za pristojnu sumu novca, koju je preuredio za život.

Cene kuća u manjim mestima znatno su niže od cena kuća u urbanim sredinama!


Iznos godišnjeg poreza na nekretninu koji svake godine izdvajate u gradu, znatno je niži kada taj porez plaćate za nekretninu u manjem mestu. Apsolutno je jasno da vam život u manjoj sredini može biti znatno kvalitetniji, jer ćete pre svega imati na raspolaganju dovoljno kvadrata za svakodnevni život vaše porodice. I da napomenemo kako u prodavnicama, pošti, opštini, policijskoj upravi ili stanici, nikada nema velikih gužvi za razliku od velikih gradova.



Prednost je rekli smo znatno mirniji život, manje saobraćaja, imate svoju okućnicu i dvorište gde se vaša deca mogu bezbrižno igrati u dvorište možete izneti sto, stolice, družiti se sa članovima porodice, komšijama, zasaditi cveće, sazidati garažu za vaš automobil. Pozadi u dvorištu možete formirati baštu i zasaditi poljoprivredne proizvode, možda neku voćku... 

Svoj mir u manjim mestima može pronaći i starija populacija, koja u velikim gradovima živi poprilično usamljeno.

Ovo su samo neke od mogućnosti koje nudi život u manjim mestima i sredinama. Mada vam toplo preporučujemo da ne odlučujete ništa bez prethodne informacije o realnim mogućnostima života jedne porodice koja je navikla na život u većim gradovima. Zato vam predlažemo da se prvo informišete o cenama nekretnina stanova, kuća i vikendica u renomiranoj agenciji za koju rade licencirani agenti.

Svojoj porodici i sebi želite obezbediti bolji i kvalitetniji život u manjem mestu, predlažemo vam da odmah krenete u potragu za vašom nekretninom van gradske gužve.

4 коментара:

  1. Lepše je živeti u manjem mestu, an selu, varošica ili manji gradić. Ali kada dođe vreme za školovanje dece, kada se dođe u doba kada se često posećuju doktori, kada se ide trbuhom za kruhom, onda se ide u veće gradove. To je tendencija koja će još dugo da traje. A da ne mora tako, dokaz je Slovenija, tamo nema migracije selo-grad, samo dnevne migracije prema većim gradovima, ali ljudi ostaju da žive u manjim mestima

    ОдговориИзбриши
  2. Ukoliko se već priča o manim mestima preporuka za Srbobran. Ima sve osobine manjeg mesta, a dovoljno je udaljen i od većih gradova, Novog Sada i subotice. Osim toga to je mesto sa istorijatom i kulturom. Jednostavno rečeno, odlično mesto za život

    ОдговориИзбриши
  3. Moj predlog je Futog. Blizu Novog Sada, a još uvek dovoljno daleko da budete izvan meteža i gužvi karakterističnih za velike gradove. Zato su i cene nekretnina malo veće nego kod drugih varošica

    ОдговориИзбриши
  4. Svi hrle u grad ali kasnije uvide da život u gradu ima svoju cenu. Koja uopšte nije mala. Ja glasam za selo i manja mesta koja su blizu velikim gradovima i tako imate prednosti oba mesta

    ОдговориИзбриши