понедељак, 24. фебруар 2014.

Novo naselje kao atraktivni deo grada


Novo naselje kao atraktivni  deo grada

Posebno interesantan deo grada u Novom Sadu, i jedno od najvećih naselja po broju stanovnika je Novo naselje. Ima oko 36 hiljada stanovnika i po izgradnji spada u mladje delove grada. 

Početkom izgradnje  je ovaj deo grada bio deo naselja  Satelit ali vremenom kako  se širio i izgradjivao postao je  poseban deo grada. Počeo je sa izgradnjom 1992. godine i danas je jedno od  atraktivnijih delova grada za život. Površina Novog naselja podeljena je na dve opštine: 
  • „Bistricu“ i
  • „Gavrilo Princip“

Ovaj deo grada se užurbano izgradjivao i stvarale se se nove celine kao: Savine, Tozino sokače, Jamajka ili poznato i kao Šarengrad, Šonsi.

Industrijska zona je odrednica po kojoj je prepoznatljivo ovo naselje. Širok bulevar Vojvode Stepe ima veliki broj industrijskih objekata kako maloprodaja tako i veleprodaja. Neke od poznatijih robnih marki  i firmi su  zastupljene u ovom delu  kao i eksluzivne sale za proslave. Veliki broj sugradjana, ali i stanovnika iz okoline dolazi da poseti ove objekte i snabdeju se. Ovaj industrijski deo Novog naselja i dalje je u izgradnji .

Novo naselje ima dve škole osnovnu školu 
  • „Prva vojvodjanska brigada“ ,
  •  i školu za decu sa posebnim potrebama“ Milan Petrović“.

U njegovoj neposrednoj blizini nalazi se vrtić „Radosno detinjstvo“. U tzv. „centralnom„ delu nalazi se i gerontološki centar, pošta, mnogobrojne banke, menjačnice, tržni centri, cvećare, prodavnice, kafići. 

U sportskom smislu Novo naselje  ima  privlačnu ponudu. Na velikoj zelenoj površini nalazi se ogradjen i uredjen teren za fudbal kao i veliki teniski tereni i kompleks sa hotelom, koji su nedavno izgradjeni. U blizini započeta  je gradnja jednog od većih tržnih centara sa planiranim bazenom i bioskopom a od nedavno ga krasi i novoizgradjena pravoslavna crkva.

Saobraćaj u ovom delu grada je dobro povezan sa ostatkom naselja  u Novom Sadu. Linije kao što su 2, 7, 8, 9, 12 zadovoljavaju potrebe stanovništva i njegovu povezanost.

Zelene površine ulepšavaju i privla;i mnogobrojen Novosadjane, jer je ovo deo grada sa najlepšim alejama za šetnju i razonodu kao i površinama sa uredjenim dečijim igralištima. Površine izmedju zgrada su dovoljne za lične bašte a delovi naselja prema industrijskom delu imaju široko šetalište sa drvoredima. Biciklistička staza koja okružuje Novo naselje, kao i staza za pešake, idealno je mesto za večernje šetnje. Iako urbano, spada u jedno od mirnijih delova grada.

Sve su ovo faktori koji ga favorizuju kod potencijalnih kupaca nekretnina, pa su ponude nekretnina u Novom naselju veoma tražena opcija na Internetu.


Izgradnja ovog naselja, kao jednog od mladjih delova grada, je i dalje u toku. Planiraju se izgradnje dve srednje škole,  crkvenog doma,  kao i izgradnje novih poslovnih i stambenih objekata i proširenje saobraćajnica.

Za nove stanovnike ovog dela grada u ponudi su veliki izbor stanova kako u zgradama manje spratnosti (do četiri sprata) koje su većinom zastupljene u ovom naselju tako i u višespratnicama.

Potrebe stanovništva se svakim danom menjaju i razvijaju a Novo naselje je svakako deo grada koji to može da prati.



2 коментара: