среда, 12. јун 2024.

STAN U PRIZEMLJU, PREDNOSTI I MANE

Stan u prizemlju. Izvor Jakub Zerdzicki, Pexels


Kada je u pitanju kupovina stana, postoji mnogo faktora na koje morate da obratite pažnju. Jedan od značajnijih je sprat na kojem se stan nalazi. On indirektno utiče i na cenu stana i može uticati na vaš izbor. Po pravilu su stanovi na višim spratovima, i oni sa boljim pogledom skuplji, dok su stanovi na nižim spratovima obično jeftiniji. Izuzetak su stanovi na prvom spratu, koji zbog lakšeg pristupa mogu odstupati od ovog pravila.

Ukoliko ste ljubitelj pogleda sa viših spratova, onda su gornji spratovi idealni za vas. Međutim, ukoliko imate malu decu, kućne ljubimce, rešavate stambeno pitanje svojih roditelja, koji sve više imaju problem sa kretanjem, stan u prizemlju je idealno rešenje za vas.

Prema informacijama dobijenim od agencija za nekretnine, potražnja za ovim stanovima je velika, odnosno dosta potencijalnih kupaca prvenstveno traže stanove u prizemlju i na prvom spratu.


Prednosti stana u prizemlju


Osnovna prednost stana u prizemlju je njegova dostupnost, tj. lakši pristup. Bilo da su u pitanju starije osobe, osobe sa invaliditetom ili porodice sa malom decom, dolazak do stana je olakšan jer ne moraju da se koriste liftovi ili stepenice. Ovi stanovi su veoma privlačni i vlasnicima kućnih ljubimaca, koji ih svakodnevno, i po nekoliko puta dnevno izvode u šetnju, ali i „bučnijim osobama“. Na primer, ukoliko ste profesionalni muzičar, vežbate kod kuće, ili jednostavno volite da slušate glasnu muziku. Upravo je stan u kome nemate komšije „ispod“ pravi izbor za vas.

Često se dešava da stanovi u prizemlju imaju poseban ulaz, koji vlasnicima pružaju osećaj veće privatnosti, i to može podsećati na život u zasebnoj kući.

Život u prizemlju daje vam lakši pristup dvorišnim delovima zgrade, a posebna pogodnost može biti i mogućnost uređivanja dvorišnog prostora, koju po pravilu koriste samo vlasnici stanova u prizemlju. To vam pruža mogućnost da napravite baštu i uredite je po svom izboru. Možete stvoriti zelenu oazu, sa vašim omiljenim biljkama, u kojoj ćete uživati sa porodicom i prijateljima, veći deo godine, odnosno od proleća do kasne jeseni.

Većina stanova u prizemlju zbog blizine tla i termičke zaštite od stanova iznad njih, imaju konstantnu unutrašnju temperaturu u toku cele godine, i leti i zimi. Ovo je upravo još jedna od prednosti ovih stanova, jer su troškovi za hlađenje leti, odnosno grejanje zimi, znatno niži u odnosu na stanove iste kvadrature na višim spratovima.

Prednost stanova u prizemlju je i ta da su mnogo manje zahtevni, kada je renoviranje i preuređenje u pitanju, u odnosu na stanove na višim spratovima, jer ne zahtevaju upotrebu liftova i stepeništa.


Mane ili nedostaci stana u prizemlju


Mane stanova u prizemlju odnose se pre svega na bezbednost i sigurnost, odnosno ovi stanovi mogu biti podložni provalama i krađama, jer su lakše dostupni potencijalnim provalnicima. Zato je pri kupovini stana u prizemlju potrebno da planirate i određena finansijska sredstva za osiguranje i zaštitu vaše imovine. Ali s obzirom na veliki izbor i povoljne cene sigurnosnih sistema i alarma, danas lako možete da zaštitite vaš stan.

Nedostatak svetlosti je još jedna od mana stanova u prizemlju, posebno ukoliko su okruženi visokim zgradama pa sunčeva svetlost nije prisutna u određenom delu stambenog prostora.

Ukoliko se stan nalazi u starijim zgradama nedostatak može da bude i neadekvatna ventilacija, odnosno ovi stanovi mogu imati ograničen pristup prirodnom strujanju vazduha.

Zbog blizine tla, stanovi u prizemlju podložniji su problemima sa kondenzacijom, što može dovesti do stvaranja buđi, neprijatnih mirisa i oštećenja na zidovima. Zato je pri kupovini stana potrebno voditi računa i o ovom faktoru. Svakako je preporuka da se pazi na provetravanje ovih stanova i da se osigura dobra ventilacija.

ventilator
Plafonski ventilatori su dobro rešenje za provetravanje stana u prizemlju. Izvor Xenonlight


Blizina zemlje kod stanova u prizemlju može uticati na prisustvo insekata i štetočina, mrava, buba, a ponekad i miševa. Zato je potrebno redovno vršiti deratizaciju stanova. Postupkom deratizacije ukljanjate insekte i glodare i sprečavate njihovo ponovno pojavljivanje. 

Kada imate stan u višespratnoj zgradi, uvek možete imati probleme sa kanalizacijom. Problem može biti ozbiljnije prirode ako ste na prizemlju starije višespratne zgrade.

Ovi problemi mogu zahtevati hitnu reakciju, jer izlivanje vode iz kanalizacije može izazvati poplavu i ogromne finansijske troškove. Naime, ukoliko primetite da vam voda iz kade ili lavaboa slabo otiče, moguće je da su odvodi zagušeni. Kao rešenje problema možete pokušati koristiti sredstva za čišćenje odvoda ili ručnu metodu kao što su šipke za čišćenje odvoda. Ukoliko se pojavi neprijatan miris iz odvoda to može biti znak nakupljanja otpada ili problem sa kanalizacijom. Kao prevencija ovog problema može pomoći redovno čišćenje odvoda. Pukotine u kanalizacionim cevima mogu uzrokovati curenje vode ili drugih tečnosti. Ako primetite neki od simptoma, kao i tragove vlage ili vode u blizini cevi, trebali biste odmah pozvati vodoinstalatera ali i obavestiti stanare iznad vas da ne puštaju vodu, dok se problem ne sanira.

O svim prednostima i manama stana u prizemlju upoznaće vas i vaš licencirani agent za nekretnine, čija je obaveza da vas detaljno informiše, odnosno upozna sa stanjem nekretnine.



Tekst objavljen na sajtu

Нема коментара:

Постави коментар