недеља, 31. мај 2020.

Kada je pravo vreme za kupovinu ili kada kupiti nekretninu?

Verovatno ovih dana razmišljate da li da kupite nekretninu sada ili da malo sačekate da prođe ova situacija. Ako pročitate neke od tekstova iz prošlosti, sigurno ćete pronaći naslove u kojima piše, kako je trenutna situacija loša i da neće više biti dobro kao što je bilo.

Kada kupiti nekretninu

Narodi ovih prostora su prolazili brojne krize, a evo sada i ove krize oko pandemije virusa. Ovakve naslove možete čitati u naslovima svih prethodnih godina i tu se ništa nije promenilo sem datuma pored naslova. 

Zato ćemo navesti ono što je jednom izjavio Miloš Crnjanski: „Nikad nije bilo tako da nije bilo nekako“.

Ne čekaj već... Kupi odmah nekretninu!!!

Ovih dana možete čitati naslove u medijima što u našoj regiji, što po celom svetu: Cene nekretnina otišle dole za 30%, Ovih dana se prodaje manje nekretnina, Zabeležen znatan porast prodaje apartmana i vila van gradova naročito u Francuskoj i Italiji, Investitori u Rusiji masovno kupuju nekretnine...

Jasno je iz ovih naslova da promena na tržištu nekretnina ima, ali ono najvažnije, cene nisu otišle za 90% kao 2008. godine u Americi. Cena nekretnina je u Srbiji tokom te krize otišla dole za 30%, ali ne preko noći nego je taj pad trajao godinama. 

Po nama to znači da tržište nekretnina u Srbiji i nakon ove krize sa pandemijom virusa iz koje izlazimo, neće jednostavno stati i neće biti nikakve kastrofične situacije, jer katastrofa kao termin znači kraj sveta, a mi smo srećom daleko od toga.

Tržište nekretnina u Srbiji nakon ove krize iz koje izlazimo, neće jednostavno stati i neće biti nikakve kastrofične situacije!

Cena nekretnine koliko god ona možda kupcu deluje puno je realna, ako se nekretnina po toj ceni može i prodati. Tržište nekretnina u našoj regiji, ali i celom svetu ne zavisi samo od prodavca, kupca ili agencije za prometovanje nekretnina, već isključivo zavisi od trenutne ponude i potražnje na tržištu.

I pored raznih kriza, sigurno je da će prodavac prodati svoju nekretninu ako mu je novac potreban, a kupac će nekretninu kupiti ako svojoj porodici i sebi rešava stambeni problem. I ono što je najbitnije, obe strane će uraditi ono što su već odlučile, bez obzira na bilo kakvu trenutnu situaciju.

Cena nekretnine je uvek realna, ako se po ponuđenoj ceni može i prodati!

U neko prošlo vreme se u Novom Sadu zidalo zaista puno, ali je dolaskom svetske ekonomske krize, prodaja ipak opala. Značajno je to što su investitori u Novom Sadu prepoznali situaciju i projektovali i zidali objekte u onoj meri, koliko su znali da će prodati. 

U poslednje vreme se u Novom Sadu u novogradnji proda oko 95% stanova, a samo oko 5% se ne proda. Šta to znači... znači da kupaca ipak ima i pored svih kriza.

Gospodin Gordan Lemajić inače vlasnik „Solis“ nekretnina iz Novog Sada, jednom je rekao veoma interesantu misao: „Kada ovde nije bila kriza“

Za kupce je najvažnije da se u datom momentu i bilo kom vremenu u datoj situaciji snađu i pravilno odluče. Po nama je najbolja odluka da nikada nekretninu koja vam se dopala ne kupite direktno od prodavca, jer je prodavac uglavnom subjektivan i o svojoj nekretnini misli sve najbolje.

Predlažemo vam da pre odluke o kupovini nekretnine, konsultujete renomiranu agenciju za prometovanje nekretninama za koju rade iskusni licencirani agenti. Mi vam toplo preporučujemo agenciju „Solis“ iz Novog Sada, jer će agencija prvenstveno angažovati advokatskukancelariju sa kojom sarađuje i zatim kod notara proveriti kompletnu dokumentaciju nekretnine koja se prodaje.

Naša želja je da vas ohrabrimo da ne čekate, već nekretninu koja vam se svidela i odgovara svakodnevnom funkcionisanju vaše porodice Kupite odmah!!!

Bonus video 

Izdavanje i prodaja stanova za vreme vanrednog stanja



7 коментара:

  1. Sve je ponuda i potraznja kao sto ste rekli. Sada za vreme onog vanrednog stanja shvatili smo koliko znaci imati dvoriste i svoju slobodu, zato razmisljam da prodam stan i nadjem kucu sa dvoristem na periferiji.

    ОдговориИзбриши
  2. Ja ću da dam obratan savet. Ne žurite. Stan ili kuća se nikada ne kupuju na brzinu, to je proces koji ponekad traje mesecima pa i godinama. Pare se teško zaradjuju, ne trba tako olako da se razbacuju.

    ОдговориИзбриши
  3. Kupiti stan je velika investicija zato treba biti dobro informisan kad i gde ga kupiti.Obicno svi mi bi zeleli negde u centar ali za tako nesta treba veliki novac.

    ОдговориИзбриши
  4. I ja mislim da se nekretnine ne kupuju na brzinu jer to je k'o brak. Kažu "ko se ženi na brzinu, kaje se natenane". Mislim da je tako i sa nekretninom.
    Neke stvari se našminkaju za prodaju, pa ih ne vidite, a ono posle bude "kad ja tamo, a ono međutim". Polako, staloženo, hladne glave.
    Tržište u poslednje vreme divlja, cene čas padaju čas skaču, tako da nije svejedno, ako u tome nemate iskustva.

    ОдговориИзбриши
  5. Pandemija je ipak promenila neke pare. Oni koji su kupovali i žele da kupe nekretnine kako bi ih izdavali na duži ili na kraći period sada mora dobro da razmisle i da iskalulišu. Da li će biti potražnja? Neki će imati smanjena primanja, neki će izgubiti prihode, stranci neće doći, itd... Svakako da je korona virus privremeno tu, za godinu ili dve sve će biti kao ranije, ali da li možete da izdržite tu godinu. Čudno je što cena nekretnina još ne pada (ili nije čudno)

    ОдговориИзбриши
  6. Ukoliko iamte dilemu da li je bolje kupiti novogradnju ii starogradnju. Za razliku od Beograda u Novom Sadu postoje kvalitetne starogradnje, tako da ne treba da ih olako otpišemo.

    ОдговориИзбриши
  7. Usko vezano za kupovinu je prikupljanje potrebne dokumentacijekoja je obimna, i ponekad nije je lako skupiti. U tome mogu dosta da pomognu agenti za nekretnine, ali gro posla je na kupcima

    ОдговориИзбриши