четвртак, 24. октобар 2019.

Ponuda garaža u Novom Sadu

Zašto su garaže sve traženije u Novom Sadu


Garaža je zatvoreno spremište za motorna vozila, a sama reč Garaža potiče od francuske reči „Garage“.



Garaže se mogu deliti na: kućne, zasebne zidane garaže, garaže u stambenim zgradama, montažne i javne garaže. Garaža je građevinski objekat zatvorenog tipa i po tome se razlikuje od otkrivenih ili natkrivenih parkirališta. 

Garaže koje su u privatnom vlasništvu i ako isključimo garaže u privatnim kućama, govorimo o garažama koje su izgrađene u dvorištima stambenih zgrada, a to mogu biti i podzemne garaže koje su smeštene u suterenu novoizgrađenih zgrada.

Koji tipovi garaža postoje u Novom Sadu?


Prvi tip garaža je oslonjen na stambeno stanovanje i ovaj tip garaža je vezan za stanovanje ljudi u stambenim zgradama. Mogući tip garaža su garaže izgrađene u dvorištu nekog stambenog objekta. 

To praktično znači da imamo glavni objekat u ulici, koji poseduje pomoćni objekat u dvorištu te zgrade. Možemo sa sigurnošću reći da je to zaseban objekat, gde je izgrađeno i formirano nekoliko garaža.


Dvorište sa garažama

Podzemne garaže su nastale na taj način, što su arhitekte projektom predvidele iskop kompletne parcele ispod objekta, gde su na celoj površini izgrađene garaže. 

U tom prostoru mogu biti formirane zasebne zatvorene garaže sa zidovima i svojim vratima, ali taj prostor može biti slobodan (otvoren) i svako garažno mesto je često samo obeleženo belom bojom.



Podzemna garaža u stambenim zgradama



Garaže koje su izgrađene u sklopu stambenog objekta ili pozadi u dnu dvorišta, najčešće poseduju struju, a poneke imaju obezbeđene vodovodne i kanalizacione instalacije. 

Mada se često sami vlasnici odlučuju na dodatno uređenje svojih garaža tako što ih okreče, a sve dodatne intervencije zavise od maštovitosti, potreba pa i finansija sa kojima raspolažu. 

Tipovi garaža


Klasične garaže najčešće poseduju od 15 do 20 kvadrata, imaju širinu do 3 metra, strujni priključak i klasična garažna vrata. Luksuzne garaže u našem gradu, najčešće se nalaze u luksuznim zgradama i mogu posedovati do 30 kvadrata. 

Ovaj tip garaža poseduje struju, vodovod i kanalizaciju, kao i rolo vrata sa otvaranjem na daljinski. Podloga ovih garaža je najčešće formirana od posebnih vrsta betona ili je plastificirana, a ove garaže veoma često poseduju kvalitetnu rasvetu i klimatizaciju.



Luksuzne garaže

Novije stambene zgrade manje veličine, najčešće su i luksuzne vile, koje poseduju tri ili četiri luksuzna stana. Ove zgrade poseduju onoliko garaža, koliko ima izgrađenih stanova. 

Stanovnicima luksuznih vila je omogućen direktan ulaz vozila u garažu, kao i direktan ulaz iz garaže u zgradu, što je velika prednost kod nepovoljnih vremenskih uslova. 

Urbanisti u novije vreme imaju zakonom propisanu obavezu, što znači da svaki stan mora imati obezbeđeno po jedno parking mesto. 

Ponuda garaža u Novom Sadu je uglavnom vezana za novije izgrađene stambene objekte u naseljima kao što je Nova Detelinara i Grbavica. U ova dva naselja je evidentan veliki broj garaža za razliku od samog centra koji ima manjak garaža i parking mesta. 

Veliki je raspon veličina garaža u kvadratima, tako da su u ponudi garaže od 12 kvadratnih metara pa sve do 30 kvadrata. Garaže od 12 kvadrata su teško upotrebljive, jer su građene u vreme proizvodnje manjih vozila. 

U poslednje vreme su sve češći projekti koji predviđaju „suvu vezu“, što znači da vlasnik iz svog vozila koje parkira u garažu iz iste te garaže ima direktan ulaz u zgradu u kojoj stanuje. 

Ponuda garaža u strogom centru Novog Sada i bližoj okolini je veoma mala, ali je zato odlična ponuda garaža koje se prodaju na Grbavici, Novom Naselju, Novoj Detelinari, a u poslednje vreme i na Grbavici. 

Garaže se u Novom Sadu prodaju od 400 do 450 eura po kvadratu, a pojedine dostižu cenu i do 1000 eura po kvadratu. Stopa poreza prilikom kupovine garaže, identična je kao i kod kupovine bilo koje druge nekrentine.

1 коментар:

  1. svoju garazu saa kupio kod agencije SOLIS NEKRETNINE iz Novog Sada i ako bude srece kod njih cu da resim i stambeno pitanje

    ОдговориИзбриши