понедељак, 27. август 2018.

Jednosobni stanovi u Novom Sadu

Struktura jednosobnih stanova


Jednosobni stanovi su stanovi, koji bi po definiciji trebali imati odvojenu kuhinju i sobu. To podrazumeva da se dnevna soba koristi kao spavaća soba, ali da ona nije direktno spojena sa kuhinjom. Kuhinja u jednosobnim stanovima treba da bude zasebna prostorija, a po nekim standardima treba da ima i svoj prozor. 

Jednosoban stan poseduje ulazna vrata, ima kupatilo i terasu, a pored toga može sadržati i naglašen ulazni hodnik.

Jednosoban stan poseduje:
  • ulazna vrata (mogućnost naglašenog hodnika)
  • kuhinju sa prozorom
  • izdvojenu sobu (dnevna ili spavaća)
  • kupatilo
  • terasu



Istorijat jednosobnih stanova


Ovaj tip stanova u Novom Sadu, bio je karakterističan i uglavnom građen i izuzetno popularan u periodu od 1970-tih do kasnih 80-tih godina. Tada se posebno vodilo računa o komforu stanovanja i u tom periodu, a izuzetno je zanimljivo da garsonjere tada uopšte nisu bile prisutne na tržištu.

Da se tokom izgradnje jednosobnih stanova u Novom Sadu u to vreme posebno vodilo računa, govori i informacija, koja kaže da su pojedini jednosobni stanovi posedovali čak i do 40 kvadratnih metara. U sadašnje vreme se ovako velika kvadratura jednosobnog stana smatra potpuno apsurdnom, ali u to vreme se tako razmišljalo, projektovalo i gradilo.
To je tada bio klasičan jednosoban stan koji je posedovao veliku dnevnu sobu, veliku terasu, potpuno odvojenu veliku kuhinju sa mestom za trpezariju ili odvojen deo za veliki sto, prostrano kupatilo, predsoblje.
Ova kvadratura i ovaj raspored prostorija u tadašnjim jednosobnim stanovima, bila je osnovna karakteristika jednosobnih stanova u Novom Sadu u to vreme.

Kupci znaju često poistovetiti garsonjere sa jednosobnim stanovima, iako jednosobni stanovi nisu nikada pravljeni manji od 30 kvadrata. Jednosobni stanovi u Novom Sadu su najčešće pravljeni u veličini od 3o kvadrata i više, a garsonjere su uvek posedovale manju kvadraturu od jednosobnih stanova. I kao što smo rekli, garsonjere se nekada uopšte nisu gradile.

Iako su jednosbni stanovi zidani u zgradama iz ranijeg vremena, ovaj tip nekretnina se i danas može pronaći u ponudi agencija.

Rekli smo da jednosobni stanovi iz tog vremena imaju veću kvadraturu, a i danas ih najčešće možemo pronaći na Limanima, naročito Limanu 3 i Limanu 4, ali i na Novom Naselju pa čak i Staroj Detelinari. Ipak smatramo da je glavna koncentracija većih jednosobnih stanova sa poznatim klasičnim rasporedom, najveća na Limanima i na Novom naselju.

Od 90-tih godina, jednosobni stanovi kao takvi, jednostavno prestaju biti atraktivni za tržište, a to znači i same kupce, investitore i na kraju agencije. U kvadraturi u kojoj su nekada građeni jednosobni stanovi, sada se grade takozvani dvosobni stanovi sa prostorom koji ima spavaću sobu, dnevnu sobu koja u svom konceptu sadrži i kuhinju. Tih klasičnih jednosobnih stanova na tržištu sve manje ima i oni kao tip nekretnine postaju deficitarni.

Jednosobni stanovi su inače kupcima interesantni i to naročito ako poseduju 40-tak kvadrata, jer je većina stanova tog tipa uglavnom adaptirana, što znači kompletno renovirana. Interesantan je detalj, koji ukazuje na to da kupci jednosobnih stanova, veoma često rade adaptaciju stana i prepravljaju u jednoiposobne.

Na ovaj način se u stanu dobija još jedna soba i taj raspored ovakvoj nekretnini omogućava dodatni kvalitet. Kvalitetniji raspored ukućanima omogućava veći komoditet, a prodavcima znatno lakšu prodaju. U suštini na tržištu nekretnina nema luksuznih jednosobnih stanova, jer nema ko da ih kupi, ali zato klasični jednosobni stanovi, uvek pronađu put do svog kupca.

Na pitanje da li postoji razlika između jednosobnih stanova u starijoj i novijoj gradnji, dobili smo odgovor da u novogradnji jednosobnih stanova u suštini nema, jer su ove zgrade novijeg datuma, prepravljene garsonjerama koje se grade do 30 kvadrata i dvosobni stanovi koji sada poseduju od 36 pa sve do 42 kvadrata. 

U novijim zgradama tih klasičnih jednosobnih stanova, gde je kuhinja odvojena od sobe, što je inače osnovna karakteristika jednosobnog stana, jednostavno nema ili se izgradi možda tek po koji.
Zaključak posle svih ispitivanja je da jednosobnih stanova, ima samo uglavnom u starijim zgradama.



Jednosobni stanovi odlična alternativa garsonjerama


Možemo slobodno reći da su jednosobni stanovi ako ih ima, alternativa garsonjerama. Zanimljivo je da nove garsonjere manje kvadrature, skoro dostižu cenu jednosobnog stana starije gradnje na uslovno rečeno slabijoj lokaciji. U slučaju da se za kupca ne može pronaći adekvatna garsonjera, pojedini klijenti koji to sebi mogu priuštiti uz manju doplatu kupuju jednosobne stanove.

Obzirom na pozitivnu praksu koja je prisutna na tržištu, klasične jednosobne stanove najčešće kupuju uglavnom studenti ili starija populacija, najčešće penzioneri.

Ako su kupci jednosobnih stanova u Novom Sadu penzioneri, oni su pre kupovine nekretnine ovog tipa, prodali neki svoj veći stan. Obzirom da su navikli do tada na stan veće kvadrature, penzionerima koji prelaze u manju nekretninu, ipak je bitno da imaju odvojenu dnevnu sobu od kuhinje, zbog dotadašnjeg načina života i svakodnevnih navika.

Zbog češće prodaje većih stanova od strane starije populacije, možemo zaključiti da su najčešći kupci jednosobnih stanova, upravo sami penzioneri. Mlađa populacija, naročito mladi bračni parovi, nisu kupci jednosobnih stanova, sem u slučaju ako se jednosoban stan, može adaptirati u jednoiposoban.


Mladi bračni parovi se uglavnom opredeljuju za kupovinu garsonjera, a ako imaju dete onda se odlučuju za jednoiposobne stanove.

Jednosobne stanove uglavnom vezujemo za zgrade starije gradnje i možda nešto novije kvalitetnije gradnje, ali ih nema kako smo rekli u novogradnji.
Ako pričamo o osnovi, kvalitet jednosobnih stanova u Novom Sadu je dobar. Naravno ako je još u tom stanu iz 80-tih godina rađena adaptacija i u stari jednosoban stan se uloži određena suma novca u dodatno uređenje, svaki takav kupljeni jednosoban stan, sasvim sigurno je dobra investicija.

Investitori koji grade zgrade i stanove u njima, prvenstveno se vode zahtevima tržišta, jer se može primetiti da oni od 2000-te godine, izuzetno retko projektuju i grade jednosobne stanove. Investitori se isto tako u ovo novije vreme, pre odlučuju za izgradnju garsonjera manjih kvadratura ili jednoiposobnih stanova.


Preporuka za kupovinu jednosobnih stanova


Sa stanovišta dosadašnje prakse i iskustva u radu sa klijentima, agencije svoj odnos prema klijentima, baziraju pre svega na pozitivnim dešavanjima. Evidentno je da su klijenti stekli poverenje prema agencijama, koje imaju dugu tradiciju u prometovanju nekretninama i pre svega se oslanjaju na licencirane zaposlene agente, koji poseduju kako znanje tako i jedno veliko iskustvo.

Potencijalni kupci nekretnina u velikoj meri uvažavaju mišljenje, stav i preporuku agenta sa kojim kontaktiraju.

Klijenti možda ne znaju da na određenoj lokaciju u Novom Sadu postoji jednosoban stan, koji bi im svojim sadržajem i kvalitetom odgovarao dok agencija analizom tržišta ima saznanje gde nekretnina tog tipa ima. To znači ako krene samostalno u potragu za jednosobnim stanom koji mu odgovara, izgubiće puno vremena, a i pitanje da li će pronaći adekvatnu nekretninu koja bi odgovarala njegovim zahtevima.

Zato je najbolje da agentima agencija, prepusti vođenje kompletnog zahteva sa njihove strane, jer mu taj potez može uštedeti puno vremena, nerviranja, strpljenja pa i novaca.


Verovatno mnogi prodavci žele da znaju za koje vreme se može prodati njegova nekretnina i u tom slučaju agenti ne praktikuju da upotrebljavaju reč „realna vrednost nekretnine“, jer smatraju da je taj izraz u startu upitan. Agenti smatraju da je za klijente, njihovo objektivno mišljenje o tržišnoj vrednosti određene nekretnine za svakog prodavca dragoceno i to naravno, ako je sam agent dobronameran i ako želi da mu da pravu informaciju.

Ako krenemo sa idealističnom varijantom da je agent u startu korektan, ima dobro saznanje o kretanju tržišta nekretnina i još ako da preporuku i sugestiju prodavcu, prodaja stanova kao što su jednosobni stanovi pa i drugi tip nekretnina, može da se desi u roku do mesec dana.


Stranci kao kupci stanova


Stranci kupuju širok spektar stanova mada nisu direktno zainteresovani za nekretnine manje kvadrature, kao što su jednosobni stanovi. Takav tip kupaca pretežno kupuje garsonjere ili veće jednoiposobne stanove, mada bude i pojedinačnih slučajeva. Što se tiče toga da li neka država prednjači na osnovu svojih državljana koji kupuju nekretnine u Novom Sadu, poznato je da u ovom trenutku kupovinom nekretnina u Novom Sadu, prednjače klijenti iz Republike Srpske u Bosni i Hercegovini.

Validnost i kvalitet same dokumentacije stanova koji se prodaju u ovom slučaju jednosobnih stanova na području Novog Sada, možemo reći da je na bezbednom nivou, obzirom da su javni beležnici, ti koji vrše detaljnu analizu i donose konačnu odluku da li se neka nekretnina može prodati ili ne.

Javni beležnici na osnovu detaljne provere i na osnovu uvida potrebne dokumentacije tek kada se uvere da su svi potrebni dokumenti uredni, pristupa se potpisivanju i overavanju kupoprodajnog ugovora.

Može se reći da poneka nekretnina koja se pojavi a da dokumentacije nije uredna takvu nekretninu renomirane agencije ne stavljaju u ponudu. Rekli smo da se jednosobni stanovi kao takvi, nalaze uglavnom u starijim zgradama, a poznato je da se u to vreme kada su objekti građeni, vodilo računa o građevinskoj i vlasničkoj dokumentaciji. Saznali smo u razgovoru sa agentom jedne novosadske renomirane agencije u Novom Sadu, koji nam je rekao da do sada nisu imali nijedan slučaj nelegalizovanog jednosobnog stana i da nema kompletno čistu vlasničku dokumentaciju.


Budućnost jednosobnih stanova


Ako se zapitamo koja je budućnost jednosobnih stanova, agencije i njihovi agenti se suoačavaju sa činjenicom da unazad nekoliko godina, jednosobni stanovi sve više gube trku sa garsonjerama, kao i manjim jednoiposobnim stanovima što se zainteresovanosti klijenata tiče, a to znači i prodaje. Velika većina kupaca se odlučuje za kupovinu druga dva navedena tipa nekretnina.

Manji broj kupaca se ipak odlučuje za posedovanje jednosobnih stanova, jer moramo reći da je tržište pretrpano i prezasićeno velikim brojem garsonjera, koje se nalaze u ponudi. Ovaj momenat može čak dovesti do toga da u nekom narednom periodu klasičan jednosoban stan bude ponovo atraktivan za tržište nekretnina.

Raspored jednosobnih stanova ipak pruža savremeniji i kvalitetniji način stanovanja, gde je izdvojeni prostor za pripremanje hrane od svakodnevnog prostora za život i spavanje pa će možda upravo ovi detalji, biti presudni u budućnosti i da će zbog toga jednosobni stanovi ipak biti traženiji te da će svojim kvalitetom potisnuti trenutno traženije garsonjere.

Iskusan agent sa kojim smo razgovarali smatra da bi to bilo jako dobro, jer prostor u garsonjerama nije po njemu baš human za svakodnevni život, jer je za garsonjere u suštini predviđeno da se u njima samo prespava. Isti agent je ipak pre pobornik života u jednosobnim stanovima, nego skučenog života u garsonjerama, mada je rekao da su jedno želje a drugo mogućnosti.


Iskustva


Dosadašnje iskustvo govori da postoje samo pojedinačni slučajevi da investitori imaju potrebu da čuju mišljenje agencija. Jasno je da iskustvo u radu agencija za prometovanje nekretninama, kao i njihovo iskustvo i mišljenje ipak ne treba zanemariti, jer nije nimalo nekvalitetno. Po navodima određenih agenata, koji rade u agencijama u Novom Sadu, oni smatraju da bi takvi kontakti bili izuzetno korisni pa i kvalitetni, a ujedno bi investitorima ta mišljenja olakšala projektovanje određenih objekata.

Za sada se investitori ipak oslanjaju na svoju intuiciju i neku svoju pozitivnu praksu na osnovu njihovih saznanja, koji se tip nekretnina najbolje prodaje, mada smo već pisali da se jednosobni stanovi u Novom Sadu na određeni način više cene od garsonjera. Često se dešava da investitori projektuju objekte iz nekih svojih ranijih iskustava i na osnovu tih iskustava donose odluku kako određeni prostor da projektuju, koji tip stanova da uvrste u projekat i tada taj zahtev upućuju arhitektama.

Smatra se da nije toliko bitan neki direktan upit agencijama, već samo osluškivanje tržišta i klijenata koji dolaze u agencije i traže određeni tip nekretnina. Vreme koje dolazi što se tržišta nekretnina tiče, pored same cene nekretnina, baziraće se i na kvalitetu projektovanog kvadrata. To znači da kvadrat loše projektovanog stana, kao i kvadrat dobro projektovanog stana, neće moći da imaju istu cenu.
To u nekom periodu poslovanja na tržištu nekretnina nije bilo bitno, međutim sada kada cene stanova počinju da rastu, klijent kada kupuje i plaća neku nekretninu u sadašnjem primeru jednosoban stan, žele da taj kvadrat bude i kvalitetan po svim segmentima za cenu koju plaćaju i to po svim segmentima.

Smatra se da će svaki projekat morati obezbediti i određeni kvalitet sve zahtevnijim kupcima.
Agencije kao posredinici imaju svoje svoje mesto na tržištu nekretnina, mada se smatra da od strane investitora taj kvalitet agencija nije prepoznat, dobro tretirana i vrednovana na adekvatan način. Posao agencija nije samo posredovati u prodaji nekretnina, posao agencija i njihovih agenata je afirmativan u prodaji određenih nekretnina, kada su određeni investitori u pitanju.

Zaključak je da svaki konatkt i svaka saradnja sa agencijama, treba biti jedan od osnovnih prioriteta poslovanja investitora. Poziv agencija za saradnju sa investitorima je otvoren, jer u dosadašnjem iskustvu unazad 20-tak godina koliko posredništvo funkcioniše kao delatnost, već su se isprofilisali ljudi, koji za sebe kao i mnoge druge, mogu reći da su pravi ekspreti u prometovanju nekretninama, a jasno je da od svakog eksperta možete dobiti objektivno i kvalitetno mišljenje.


Jednosobni stanovi imaju svoje mesto na tržištu nekretnina


Ekspanzija kupovina jednosobnih stanova U Novom Sadu lošijeg kvaliteta u lošijem stanju, koji određeni kupci kupe, renoviraju i kasnije preprodaju za veću cenu je prisutna, mada možemo govoriti o sličnoj situaciji i sa svim drugim nekretninama.

Jednosobni stanovi su interesantni, jer su oni zbog količine kvadrata i manje cene i zbog manje sume koje treba uložiti u renoviranje. Mada što se tiče jednosobnih stanova, osim manjeg ulaganja, jasno je da je tu prilikom prodaje, ujedno i manja zarada.
I jednosobni stanovi imaju svoje mesto na tržištu, kada je taj tip delatnosti izražen a to znači kupovina, renoviranje i prodaja.

Izvor: http://www.solis-nekretnine.com/blognekretnine/jednosobni-stanovi-u-novom-sadu-43.html

1 коментар:

  1. Umesto da se tiskate i gužvate u tim jednosobnim stanovima i garsonejrama, bolje kupiti plac i napraviti <a href="http://www.srbijaspace.rs/blog/sta-su-i-kako-se-grade-montazne-kuce-1247.html>montažnu kuću</a>. U najlošijoj varijanti koštaće isto, a dobićete veći prostor i humanije stanovanje

    ОдговориИзбриши